tisdag, maj 13

Screening - rörlighet - inaktiverad och stel gluteus


Hurtade upp med mina rullskidor till friidrotthallen idag. Halvvägs upp kom jag på att jag glömt hjälmen (har väl nästan aldrig hänt innan), då jag redan var sen till mötet så körde jag vidare utan hjälm. 

Jag körde ett rörelsetest kallat "screening" med Mattias Nilsson på DSA. Åtta olika övningar som skulle mäta styrka och rörlighet. Jag klarade mig som "helt okej". Kanske mycket på grund av att jag förut var friidrottare och lade ner en del tid på stretching och rörlighet då. Det intressanta med dagen var dock att vi (läs; Mattias) kom fram till att en del av min ryggproblematik helt enkelt kan bero på att jag har problem med att aktivera gluteus-muskulaturen, alltså skinkorna. Det i sin tur leder till att min rygg får ta onödig belastning, istället för att utnyttja de större och starkare musklerna i sätet. Låter rimligt tycker jag. Det i kombination med en aning stelhet i höftböjare och nyss nämnda muskler. Vad har ni för erfarenheter av detta?

Efter denna screening så hade vi ett givande träningssamtal i en timme. Därefter så gick jag åter ner i friidrottshallen och gymet för att köra lite olika rörelseövningar, samt även tre övningar med sex häckar. Tror det kan vara bra att inte vara alltför stel. 

När jag var klar i friidrottshallen så åkte jag en kort vända på rullskidorna, totalt 40 minuter. 15 minuter av denna stund åkte jag utan stavar, här försökte jag verkligen åka stort, avslappnat, upprätt och tekniskt rätt. Trots att jag i princip bara åkte platt så krampade ryggen ändå ihop. Tråkigt, men det är bara att försöka jobba vidare!

Ikväll är jag med på Dalacupen i cykel på Ingarvet, samling 18,10, start klockan 18,30!


Inga kommentarer: