fredag, mars 13, 2009

Mörker och formtoppningar

Ja dagens pass hade inte många ljusglimtar. Jag hade träningsvärk i nacke, rygg, axlar, med mera, efter gårdagens drabbningar. Jag skulle köra två timmar skate, gick väl sådär i en timme, men när jag efter 1,20 tim in i passet får stanna tre gånger i en och samma backe så tänkte jag att det var nog dags att åka hemåt för det blir inte roligare än såhär idag, den biten från 1,20 till bilen tog 25 minuter. En sträcka som i vanligt lungt tempo brukar ta cirka 15 minuter. Man skulle ju som ni ser kunna kalla detta pass för ett riktigt mörker, det skall dock tilläggas att jag tränar ner mig en aning denna vecka inför SM-femmilen, och morgondagens tävling: "vårpoffen" blir som ett led i träningen. Medelpulsen blev enorma 116 hjärtslag/minut. Målet denna vecka är 20 timmar, jag har kört 13 nu, så det klarar jag av. Nästa vecka jag ändrar träningen till mer mjölksyra och intervall.

På tal om träning och även formtoppningar så kan jag dela med mig av min formtoppningsmodell jag använde mig av inför JSM 2001, 2002 och 2003. Den var inte speciellt avancerad, men den kom som en variation i den "vanliga" säsongsträningen som brukar vara ganska lätt. Jag lade upp den på två veckor, började med två vilodagar och den tredje dagen så var det två veckor kvar till första distansen på mästerskapet (hänger ni med?). Såhär såg det ut 2003 inför JSM i Huskvarna där jag tog silver i H19-20 (som 19-åring):

Dag 1: 1,30 tim AII skidor + hård gymstyrka
Dag 2: 1,30 tim AII skidor + uthållighetsstyrka
Dag 3: 1,30tim AII löpning + lättare styrka
Dag 4: 1,30 tim AI skidor + 1,30 tim AI skidor
Dag 5: 2 tim AI skidor
Dag 6: Tävling 10 km Lilla SS
Dag 7: Tävling 10 km Lilla SS
Dag 8: Resa till Huskvarna/Jönköping, lätt skidåkning 1 timme
Dag 9: En timme skidor med några korta intervaller
Dag 10: JSM 30 km F (21:a)
Dag 11: Skidtest
Dag 12: (Morgonjogg 15 minuter) JSM 10 km K (2:a!)
Dag 13: JSM Sprint F (21:a)
Dag 14: Hemresa

Året innan (2002) så tog jag silver i klassen H17-18 på distansen 20 km K i Ljusdal. Där var upplägget ungefär detsamma förutom tävlingarna, då körde jag istället två intervallpass den helgen. Det JSM:et höll på att bli inställt för mig, då jag på natten till resdagen vaknade riktigt illamående och spydde. Men vi åkte dit i alla fall, jag fick i mig lite sportdryck, korv med bröd och blåbärssoppa den dagen. Men bestämde mig för att åka runt banan, könde mig som ett lik. Dagen efter testade vi skidor och det kändes mycket bättre i kroppen, så jag bestämde mig för att tävla nästkommande dag. Vilket med facit i hand visade sig vara ett bra beslut.

Inför JSM 2004 i Gällivare så var jag nog då i mitt livs hittils bästa form, jag flög nästan fram på banorna på Lugnet en vecka innan. Jag hade gjort bättre resultat innan JSM än vad jag gjort tidigare säsonger. Men då det var fyra dagar kvar till resan upp till Gällivare så drabbas jag av en otrolig magknip som håller i sig i två dagar, innan jag bestämmer mig för att åka ner på akuten (då jag inte kunnat träna på dessa dagar). På akuten konstaterar dem att jag drabbats av förstoppning och de kunde hjälpa mig på plats. Dagen efter gjorde jag ett försök till ett intervallpass, men jag var totalt orkeslös, vilket också återspeglade hela det JSM-mästerskapet i Gällivare.

Sådär nu fick ni en riktig nostalgitripp, har ni några frågor är det bara att skriva. Nu laddar vi inför kommande tävlingar, säsonger, SM, med mera! På återhörande imorgon!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Mycket trevlig läsning..

Det är roligt att du delar med av dina erfarenheter. följer din blogg varje dag.. Är en glad motinär som vill ha lite tips så det är trevligt när du skriver om träning..

Lycka till framöver

Andreas.

Unknown sa...

Tack. Alltid kul att höra!