tisdag, april 27, 2010

Tröskel- och Maxtest cykelergometer.

För er som inte visste det redan, så kan jag berätta att man kan bli rejält stum i benen av cykel! Det blev jag rätt så rejält idag under testet.

Upplägget var ungefär detsamma som på rullskidstestet förra torsdagen. Alltså: först ett tröskeltest, där man kör ett antal fyraminuters "backar", eller intervaller. Mellan varje "backe" så stannar man till i cirka 30 sekunder för att ta ett blodporv. Detta för att få fram mjölksyratröskeln och laktatet i blodet. För min del blev det sex stycken fyraminuters idag, innan jag jag tacka för mig. 

Då tröskeltestet var avklarat så väntade tio minuter återhämtning och lätt trampning. Därefter så var det dags för maxtest. Om jag inte minns helt fel så startade testet på 125 watt och ökade därefter med 25 watt var 30:e sekund. Jag orkade 6,07 minuter, stannade alltså på 400 watt, med råstumma ben och en puls på 200. Vanligtvis brukar jag ha låg puls på cykel jämfört med till exempel skidor och löpning, men inte idag inte. Förvisso så hade jag väldigt hög puls på cykellångpasset i söndags också. Tror dock att min höga puls den senaste tiden beror på den låga träningsmängden, när (om?) jag kör dubbelpass några dagar så brukar pulsen krypa nedåt igen.

Passdata

48,35 minuter, totaltid, exklusive nedvärmning.
154 medelpuls
200 maxpuls


"Maskinen" som orsakade den grymma stumheten i mina ben.


Maskinen som mätte mina "fågellungor". Stannade idag på "flickaktiga" 4,7 liter i VO2.


Strax innan jag "klev på".
Två minuter efter avklarat maxtest, mjölksyran sprutade ur de orakade surbenen. Notera att jag använder springskor!

9 kommentarer:

Johan Mölleborn sa...

Springskor. Mycket ska man se innan öronen ramlar av. ;)
/J

Daniel Olsson sa...

Ganska exakt samma tid som mig! men då körde jag bara 5 trösklar... Mjölksyran rann ju på utsidan av benen typ!

Om du vill ha jobb så fick jag idag erbjudande om att sätta plant utanför svärdsjö och dom kan nog behöva fler... Inget kul jobb kanske men det blir ju lite pengar! Det var inte klart än men tror det blir från mitten av maj till midsommar.

Unknown sa...

haha Johanm alla i studien var tvugna att ha det :)

Okej, du ser då är du på gång. ja, usch, var drygt. Just den tiden så har jag faktiskt jobb på Lugnets Camping desvärre. Tack iaf!! :)

Anders Wånell sa...

Betyder inte hög maxpuls att du har bra kraft i benen och lyckas ta i så pass att hjärtat får jobba på ordentligt för att hålla igång benen? Det är iofs inget jag läst eller så, bara tyckte det verkade logiskt nu när jag skrev det...

Öijer sa...

Hög puls får man lätt om man har bra kraft i kroppen men är dåligt tränad. Alternativt bara är dåligt tränad.

Unknown sa...

Anders: Jag skulle svarat som ungefär Öijer. Jag kom nämligen inte upp i samma syreupptag som på rullskidstestet några dagar innan, vilket iof kan bero på att man använder hela kroppen på rullskidor. Min puls har dockk varit ovanligt hög under träning på slutet, troligen pga låg träningsmängd.

Robertschytzer@hotmail.com sa...

Hej! Funderar på att bedriva liknande test, dvs syreupptagning & laktat, som ett projektarbete i gymnasiet, där jag vill mäta hur jag kan förändra dessa värden under en 4 månaders träningsperiod. Vet du vart jag kan bedriva dessa tester, till en överkomlig kostnad (då det är ett relativt stort antal testpersoner, med liten budget), elelr har du tips om andra typer av tet jag kan anända mig av? Tacksam för all hjälp!

Robert sa...

Svara gärna på mejlen: robert.schytzer@hotmail.com

Adam Steen sa...

Svarar på mailen