söndag, februari 17

Bessemerloppet 2013Idag fick jag slita. 

Under skidtestet innan så visade det sig att mina skidor med fästvalla gled bättre än de utan, så valet föll på fäste ändå. Jag var dock inte riktigt nöjd med glidet på något av paren. Anledningen till att de "ovallade" gled sämre är troligen att de tidigare legat en fästzon där. Och för att det ska kunna gå optimalt så hade de behövt vara stenslipade. Jag hade vallat fästzonen med paraffin, men det var ändå kvar en rugg där.

Redan från start så var det ett halvhård tempo och jag fick kämpa för att få bra positioner. Hade bra fäste men sämre glid, hängde med täten in till varvning, men då Daniel Tynell och Jimmie Johnsson ökade farten inför spurtpriset så var jag rökt. 

Under resten av loppet, cirka 35 kilometer så åkte jag helt ensam. Enda gången jag var nära att få sällskap var när Axel Bergsten och Rikard Tynell med 8-9 kilometer kvar nästan var ikapp mig. Men jag hade legat på en sådan fart att jag hade krafter kvar för en fartökning, så det gick att skaka av sig dem igen. 

Skidor och kropp var inte helt optimala idag, det är ju så ibland och bara att acceptera. Men den mentala biten och fokuseringen idag var inte så bra. Åkte och tänkte på andra saker och det är jag mest missnöjd med över dagen. 

Jag har kommit en bra bit på vägen med mitt mentala jobb, men de senaste dagarna så har jag tappat lite av det och det känns lite jobbigt. Dock så är det bara jag som kan göra något åt det. Måste fortsätta att jobba på det och inte bli besviken och sårad av saker jag egentligen inte kan påverka. Lättare sagt än gjort, men jag vet att är det någon som kan klara av det så är det jag Adam Steen! Nu tar vi nya tag! Tack för allt stöd runt banan vänner, bekanta och familj. 

Trots allt så var detta ett helt okej och stabilt lopp, jag kämpade i alla fall och jag lyckades hålla farten helt ensam. Lägstanivån är högre än på länge, kanske än någonsin!?

8 kommentarer:

Anonym sa...

Imponerad över det klivet du tagit i år, blir det några cykeltävlingar i sommar ?

Unknown sa...

Kul att höra! Hade varit skoj, får se om jag törs ;)

Anonym sa...

Ett bra lopp trots en dålig dag, grym säsong! Kul att följa! //G

Unknown sa...

Tack så mycket!

Anonym sa...

Också imponerad över din framfart den här säsongen.
Är lite nyfiken över din målsättning, är det bara långlopp och Vasaloppet och varför envisas du isåfall med att köra vallade skidor hela tiden. Är det möjligtvis så att det är din kärlek till cykeln som hållit tillbaka rullskidandet vilket i sin tur kanske är vad som krävs för att kunna vara med där i toppen på blanka skidor?

Utan att ha på fötterna så känns det som du körde mer stak-träning förra säsongen.

Kämpa på kämpe !

/Nyfiken smygföljare :)

Adam Steen sa...

Tack smygföljarn!

Målsättningen inför säsongen var mestadels vasaloppet. Men de traditionella loppen har gått så pass bra och jag tycker det är så kul. Så inför nästa säsong så blir det satsning på både och. Jag kör vallade skidor för att jag dels anser mig så pass bra på att diagonala så att jag har nytta av fästet, men den inställningen blir väl mer och mer ändrar är jag rädd då de flesta stakar nu. Dock så är det många som smygskejtar på loppen..

Idag tänkte jag ju staka men skidorna gick inte tillräckligt lätt. Kan stämma angående cyklandet, men jag har kört mer rullskidor och mer cykel än de senaste åren ändå.

Tackar, det vet du!

Anders Wånell sa...

Jag drog ut statistik från varvtiderna och såg att vi båda hörde till de som tappade mest i fart på andra varvet jämfört med första varvet. Samtidigt var vi bland de som tappade minst mellan andra och tredje varvet. Så det var ju positivt, även om jag tyckte det var surt att jag inte gick under 2:40.

Läste på skidforum.se att det är vanligt med smygskejt. Trist såklart. Jag såg inget mer än det jag gjorde själv som inte borde vara regelbrott, om än en gråzon. Nämligen detta med spårbyte.

Eftersom man håller på och byter spår hela tiden på flacken för att åka närmaste vägen så känns det ju naturligt att även byta spår på lämpligt ställe i en backe om det är en kurva. Rätt ofta som jag anar en kurva i en backe och rätt ofta jag både byter i början och på slutet av backen. Är det smygskejt?

Unknown sa...

Okej okej.

Ja, då folk ska envisas med att staka på skidtävlingar så måste det ju ske fler och hårdare kontroller längs banan. Spårbyten kan ju vara en gråzon. Det är ju tillåtet iaf, så det är ju svårt att säga vad som är okej eller inte.