torsdag, december 11

Löp och explostyrka


Sprang upp till friidrottshallen på eftermiddagskvisten, tog vägen förbi knoppen där jag mötte upp Lars Suther. Väl i friidrottshallen så började jag med att köra 3 x 200 meter på 30 sekunder vardera. Fick slita som ett as,  i var och vartannat steg så kändes det som att någon tryckte in en trubbig kniv i min ryggrad vid ländryggen. Förr kunde jag mer eller mindre "jogga" 200-metersintervaller på 30. Kul. Inbillar mig i alla fall att jag kan få upp lite rapphet i diagonalen igen genom att springa lite fortare, men det är inget kul när aset till rygg hugger och värker. 

Klev sedan in i gymet och körde följande övningar explosivt:

- 3 x 10 dips med hopp

- 3 x 6 bänkdrag, 50 kilo

- 3 x 10 ryggres - squat jump, med skivstången på axlarna

- 3 x 6 smal bänkpress, 50 kilo

- 3 x 10 - 10 - 10 - 10, raka situpskast med medicinboll, sneda situpskast med boll, fällkniven

Avslutade gymsessionen med fem minuters stabilitetsstyrka för bålen. Därefter joggade jag hem med min onda ländrygg. Den gör inte ont hela tiden, utan det är i vissa rörelser, och exempelvis när jag håller på tappa balansen eller liknande då kroppen går på automatik och försöker stabilisera upp bålen. Ni fattar?!6 kommentarer:

Anonym sa...

Låter som diskbråck, nåt att kolla upp met magnetröntken kanske?

/Stefan

Adam Steen sa...

Ajdå

Anonym sa...

Kan vara mycket annat också, falsk ischias (stram piriformis), dålig rörlighet i SI led i bäckenet, stram iliopsoas..ett riktigt diskbråck är lätt att diagnostisera med olika tester på hur långt smärtan strålar ned i benet. Gå till en sjukgymnast!

// Jesper

Adam Steen sa...

Okej. Tack!

Anonym sa...

Man skulle kunna göra en magnetröntgen på min besvärsfria rygg och finna 5 st diskbråck. Orsakar de besvär ? nej. göra ngt åt ? nej. Ont i ryggen men kan åka skidor 2 ggr per dag - magnetröntgen visar på diskbråck - vad göra ? Samma sak som om man inte gjort magnetröntgen och funnit diskbråck. Rehab , belasta till smärta , ej nsaid etc.
Klassiska diskbråckssymtom är domningar , avsaknad av kraft i ena benet etc. Huggsmärta är klassiska muskulära symtom , symtom på överbelastad muskel.
Goda råd är dyra , nu har du fått dem billigt ;-)
PS en magnetröntgen i sverige sker i liggande.Men återigen i princip, en magnetröntgen är en undersökning som utförs inför en planerad operation. Dvs när besvären är så stora att man har bestämt sig för att operera. I ditt fall där du klarar av att åka skidor 2 ggr per dag finns det ingen ortoped i världen som skulle op dig .
Reflektion 2 - Marklyft är en övning som skall starta ett styrkepass då den är så pass krävande. Är du trött när du börjar marklyft kommer du hjälpa till m böjd rygg. Dvsej rak/svant. Som innebär för stor belasta.
Jag börjar alltid mina styrkepass m marklyft. känner direkt när jag börjar bli trött, för då lyfter jag mer m rygg är rumpa, baksida.
Mvh magnus

Adam Steen sa...

Tack för bra tips :)