onsdag, april 8

Hur sjutton hinner de med allt?

Ibland kan man undra hur elitidrottare på nivån Världselit hinner med allt. Familjen och vännerna behöver se dem i bland, Facebook ska uppdateras precis som den privata bloggen. Man ska hinna äta, för att inte tala om planera sin kost. Till detta kommer alla de där andra sextiotvåtusen sakerna man gör varje dag, utan att knappt tänka på det. Saker som att borsta tänderna och... ja ni vet.
Utöver detta ska man då träna 12 timmar om dagen. Eller nåt. Det är helt fantastiskt att de ens kan hålla sig vakna när det är tävlingsdags.

Men - tydligen så fixar dessa herrar och damer detta alldeles galant. För de är ju inte bara vakna - de placerar sig ju bra i tävlingarna de ställer upp i lite titt som tätt.
Hinner med, förresten. En del gör allt detta och ännu lite till. Som till exempel killen som passar på att bygga hus nu när säsongen inte är så hektisk - det är ju bara VM-år trots allt. Piece of cake. Något måste man ju hitta på för att fördriva tiden, eller?Nu bygger ju inte Marcus Hellner sitt hus på egen hand. När han kommer hem mellan tävlingarna kan han belåtet konstatera hur bygget framskridit sedan han var hemma i Gällivare förra gången. Men låt gå att han inte själv håller i hammaren, det måste ändå gå åt en hel del timmar och tankearbete för alla beslut som ska tas i samband med bygget.

Marcus Hellner har många järn i elden. Uppe på fjället brukar han ibland på fritiden ägna sig åt att jaga. Och att åka skoter. Tillsammans med sin pappa har han skaffat sig en gammal segelbåt som de båda kryssar omkring i ibland. Fast inte på fjället, då. Han har suttit bakom ett trumset och roat publiken, när han för ett par år sedan invigde Törebodafestivalen. Och om inte minnet sviker mig brukar han plocka fram gitarren i bland för att dra ett Fmaj7 eller två.

Vi har väl alla sett (och hört) duellerna, spurtuppgörelserna och psykningarna mellan honom och Petter Northug. Åtskilliga gånger vid det här laget har de två rivalerna fällt kommentarer riktade till varandra i intervjuer med pressen. Och nu senast kommenterade Petter Marcus låtsastatuering på ryggen, den med texten "Only Gunde can judge me".

Men innerst inne måste nog de båda herrarna vara hyfsat goda vänner, trots allt. De delar inte bara intresset för skidåkning, även utanför spåren mäter de sina krafter mot varandra. Och även här handlar det mycket om att hålla fokus, vara tålmodig och kall.
Som medlemmar av Team Pokerstars har de ibland stött på varandra därute. Vid ett tillfälle tävlade de mot varandra i jetski för att sedan mötas vid pokerbordet.

Marcus pokerkarriär startade som den gjort för så många andra. Som ett tidsfördriv hemma med kompisarna och med träningskollegerna när han var ute och reste. 2010 syntes han för första gången i officiella sammanhang, då han ställde upp i World Series of Poker. Numera har han kontrakt med Pokerstars och reser runt och spelar turneringar så ofta han hinner.

Han spelar för att det är roligt. Han tycker inte att han är tillräckligt vass för att ha chans på de stora pengarna - i varje fall inte ännu. Men nu när han spelar lite mer regelbundet som en medlem i PokerStars Team Norden, hoppas han på att kunna lära sig av gänget i Team Pro.
Ibland ställer Marcus upp i löpartävlingar. 2013 ställde sprang han Dundret Extreme Running, ett riktigt kraftprov över 22km. Han var inte bara först i mål, han hade dessutom slagit tidsrekordet för tävlingen. Damklassen vanns av en tjej som några av er kanske hört talas om tidigare, Charlotte Kalla.

Nu i maj kommer han att ställa upp i loppet Wings for Life, ett lopp där hela anmälningsavgiften går till forskning om ryggmärgsskador. Elit och motionärer springer för de som inte kan .

2 kommentarer:

Unknown sa...

Ibland ställer Marcus upp i löpartävlingar. 2013 ställde sprang han Dundret Extreme Running, ett riktigt kraftprov över 22km. Han var inte bara först i mål Danh Bai

Adam Steen sa...

Ja, men vad gör man om man har bagg då?