tisdag, maj 17, 2016

Mina tankar kring stavlängd och stakning


BloggerImage

Staken

Hej hej, hallå!

Skönt med fredag igen. Snart i alla fall. Då jag sitter inne på en liten mindre träningsvecka vad gäller mängd så passar jag idag på att ta en vilodag. Istället för träning så ska jag besikta bilen, beta av lite mail, städa i lägenheten och vila. Kan bli nog så skönt det!

Hörni, den här stakningen. Nämnde ju igår (och även tidigare) att jag gått upp fem centimeter vad gäller stavar vid stakning. Det tror jag är framtiden. Och jag vet fler och fler som går upp på längre stavlängder, vissa kör med skatelängd (0,9 x kroppslängd) och en del längre än så (ända upp till kroppslängd). Än så länge vet jag inte om jag tror på den så pass långa, men vem vet, stakningen är ju bara i sin vagga än så länge. Kommer nog utvecklas mycket framöver, inte bara med stavlängder, utan säkerligen stavar (handtag, trugor, material), skidor, bindningar, pjäxor och så vidare. Kul tycker jag. Men det är lite blandade känslor kring det här med att man inte "lärt sig", eller börjat staka tidigare. Dels känns det ju faktiskt bra att man lärt sig åka skidor "på riktigt", alltså med fäste. Men samtidigt om man börjat tidigare med stakningen så kanske man hade varit än bättre. Svårt att sia om det idag. 

Hur tänker jag framöver med stakningen nu då? Först och främst så känner jag mig helt klar med att använda fäste på skidtävlingar. Dock inte under träning, sliter ju en del att bara staka, framförallt på vintern. Men nu i sommar så kommer nog i det närmsta alla pass på de klassiska skidorna att ske enbart med stakning. Förra året stakade jag ju mer än året innan, men vissa klassiska pass var helkropp, alltså stakning med frånskjut och diagonalt. I år är tanken att jag ska minska ner dessa pass och staka mer. Tänker också att jag ska köra färre intervallpass helkropp också och istället byta ut dom till renodlade stakintervallpass. Visst, det blir ju lite mer utmanande för "flåset" (syreupptaget) att åka helkropp, men när man inte är van vid det så tycker jag att det mest blir jobbigt i ryggen och känns ostabilt. Då kan jag personligen tycka att det blir mer utvecklande att staka. Men nog kan det väl hända att det blir något helkropps-intervallpass. Vad gäller skate så tror jag inte det blir alltför många pass, men att slänga in något ibland blir det ju givetvis. Troligen för att fylla ut träningsdagboken och även vila stakmuskulaturen. Fast då kan jag ju egentligen cykla eller springa lika gärna. På vintern blir det däremot lite mer skate, det faller sig mer naturligt av någon anledning. Kör man lugnt där så tycker jag det blir lite mer återhämtande än att åka klassiskt, speciellt om fästet är halvkasst. 

Förutom stakandet i sommar så ska jag försöka få till lite mer race av olika slag. Blir nog i den största delen löpning, men kanske något testrace på rullskidorna och förhoppningsvis något på landsvägscykeln. Det återstår att se. Känns skönt att jag ändå har gjort en liten plan som jag ska följa. Jag planerar lite för mig själv inför varje träningsperiod (fyra veckor), då vet jag på ett ungefär vad jag ska träna och vilka nyckelpass som ska pusslas in!

Det var lite svammel det. Men jag hoppas ni fick något tips eller någon idé.


All information about bonuses

8 kommentarer:

Anonym sa...

Uppför gillar jag inte att ha alltför långa stavar. Men jag har gärna några cm längre än vad som rekommenderats traditionellt. Just de där långa dragen gillar jag och det uppnås ju lättast med lite längre stavar. På vintern kan det dock bli klurigt om stavfästet inte är så bra.

Adam Steen sa...

Okej!

Anonym sa...

Hoppas du är med i bessemerrullen i år! Går i slutet på augusti.

Adam Steen sa...

Inte omöjligt :)

Janne sa...

Du är även välkommen ner till Trollhättan och Alliansloppet.

Adam Steen sa...

Tack!

Lazer sa...

Du är ännu mer välkommen till NybroRullen o slåss om 5000kr i första pris:)

Adam Steen sa...

Snällt :)