onsdag, maj 18

Stakintervaller, årets första


Skrämde liv i kroppen idag genom 4 x 10 min stakintervaller längs cykelbanan bredvid riksväg 293 (mellan Falun och Borlänge) på mina Elpex-treor. Passet började med drygt tio minuters lugn åkning, därefter så körde jag tio stycken fartökingar á 20 stavtag på cirka 90%, med 20 lugna stavtag som vila. Intervallerna blev som följer:

1:a - 10,00 min, 3,17 km, 178 snittpuls, 184 maxpuls, 70 höjdmeter

2:a - 10,06 min, 3,96 km, 177 snittpuls, 183 maxpuls, 15 höjdmeter

3:e - 10,01 min, 3,07 km, 177 snittpuls, 185 maxpuls, 50 höjdmeter

4:e - 10,01 min, 3,53 km, 176 snittpuls, 184 maxpuls, 35 höjdmeter

Vilan mellan intervallerna blev 2,5 minuter. Intensiteten var lagd kring mjölksyratröskeln. Inga som helst problem att få upp pulsen idag vill jag lova. Blev rätt trött muskulärt också, kanon det. Funkade klockrent med långa stavar också. Lite sjukt dock att jag har sämre snitthastigheter på mina intervaller med treor, än vad de bildsköna skåningarna har på lugn AI med fyror. Ändå har man aldrig sett till dom när det är vinter och tävling?!

Hela passet tog 90 minuter, 27,75 kilometer och 255 höjdmeter. Enbart stakning. Fint att vara igång nu! 
11 kommentarer:

Anonym sa...

De måste ha en jävla snabb asfalt där nere i södern. På vintern går de inte lika snabbt 😏😏

Adam Steen sa...

Hahaha ja. Jodå, på A1-passen så 🙈😬

Anonym sa...

Blir ju enorm skillnad när det är dryga 20 höjdmeter att plocka per kilometer. Staka fort uppför är ett jäkla slit, mycket skönare att bara grinda kontrollerat.

Erik Wickström (som du säkert tänker på) har väldigt bra åkekonomi i lite lägre hastigheter särskilt. Vad det nu beror på exakt.

Anonym sa...

Jag tror inte det är Erik Wickström han tänker på, utan någon som kommer ännu längre söderifrån. Så här skrev jag för övrigt i en kommentar tidigare till Adam när han pratade om distansfarten i ett inlägg i mars:
Jag är sörlänning och gillar att hålla hög marschfart på distanspassen, eftersom jag vill bli bra på långlopp och eftersom jag har en betydligt lägre träningsdos än dig och dina kollegor i Falun. För mig är det inte effektivt att antingen köra stenhårda intervaller eller superlugn distans. A2 och höga A1 är viktiga träningszoner för mig. Med en hög träningsdos blir det däremot svårare att hålla bra fart på distanspassen för optimal prestation. För övrigt har vi inga mördarbackar i söder. Och vi har mer konstsnö, vilket glider snabbare. Hoppas det gav några svar :) Puss Adam

Adam Steen sa...

Wickström ser man ju på vintrarna :) och han är snabb på tävlingar.

Jag vet Erik :)

Anonym sa...

Rullskidor går lite snabbare när det är varm ute....vänta bara till värmen kommer hit upp :)

Adam Steen sa...

Sant :)

Anonym sa...

Det är för att de är så sinnesjukt grymma på Skierg! Sub 16 på 5000m är bara uppvärmning.

Adam Steen sa...

Haha ja. Vissa kommer ju till och med in i ski classics-team på sina skierg-tider. Skierg-tider och hög snittfart på rullskidor är det nya svarta

Anonym sa...

Men tänk va häftigt att vara världsmästare på A1;)med dessa tider borde de ju vara överlägsna i skidspåren;)

Adam Steen sa...

Verkligen! Ja, man tycker ju det!?