fredag, maj 27

TRX och lite SkiErg med 194 BPM!


Är det så kul med SkiErg då?


Betat av ytterligare ett träningspass i mitt försök till att bli något annat än en medioker topp 75-åkare i Vasaloppet. Får se hur det går. Körde mitt "mysiga" gympass i TRX-banden, med en lätt joggvända på två kilometer innan och korta SkiErg-intervaller efter.

- Jogguppvärmningen blev runt här i Britsarvet. 2,01 kilometer, 11,44 minuter och 20 höjdmeter.

- I TRX-banden så körde jag precis som de senaste veckorna: Sex övningar, tre varv, 10 - 16 repetitioner. Idag kände jag mig faktiskt väldigt stark och stabil. Lade på två extra repetitioner på en av övningarna. Känns som att man blir starkare rätt snabbt i dessa övningar. Men det gäller att försöka bibehålla en bra hållning och inte stressa igenom övningarna, då är det bättre att gå ner i antal repetitioner istället. Jag har ju trots allt kört en del stabilitetsstyrka med exempelvis "plankan", med mera, och även en del med pilatesboll.

- SkiErg-äcklet var lika jävlig som vanligt, minst. Idag körde jag återigen två block á tio minuter;

1:a - 10" - 20" (10 sekunder hårt - 20 sekunder lugnt, motstånd 6), 171 snittpuls, 180 maxpuls

 - 2,30 minuter vila -

2:a - 40" - 20" (40 sekunder hårt -   20 sekunder vila, motstånd 5), 183 snittpuls, 194 maxpuls

Trots en förhållandevis hög puls i SkiErgen så är det ändå inte med "dödsmjölksyra", det finns uppskattningsvis nästan 10% till i insats att ge. Det som är så perfekt med dessa intervaller är att man kliver upp och ger musklerna en väldigt hög belastning, men samtidigt så sliter det inte jättemycket, eftersom att det är under en förhållandevis kort tidsrymd. Tror det är mycket bra att köra sådana här intervaller, för att kunna träna upp en högre maxfart och även hitta en bra träff i stakningen vid högre belastning. Skulle jag enbart köra långa tröskeldrag, eller typ halvlånga mjölksyraintervaller så får jag aldrig den här överfarten. Det viktigaste av allt enligt mig är dock att få till en variation i träningen, där man blandar långt och kort, samt även olika träningsformer. Observera nu att jag inte säger att det är rätt, men jag tycker att det fungerar för mig, kanske inte bara fysiskt, utan även mentalt. Jag behöver variationen för att kunna och framförallt vilja träna hårt/bra!

Bilder:


Pigg, eller "fikasugen" som Erik Wickström helt obegripligt brukar kalla det. Siffror från 40"-20"


Pulskurvan för 10"-20", vilan och 40"-20"Försöker bli lika deff som Viktor "AIII" Brännmark och Jesper "Jassenys" Nyström, går ju sådär...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du menar lika tunn som grabbarna gräshoppa?
Tar man 100 i bänk så har det sitt pris! Men vem faan vill åka runt och se ut som en lövsångare även om det ökar sannolikheten att man blir snabb på skidor? :)

Adam Steen sa...

Hahaha sant :)