onsdag, oktober 12, 2016

Vikten av vikt, med mera

BloggerImage


Lite gränspuck på denna bild, jag vet. Både i barnförbjudenhet och "hävdighet". Men det får man ta. Jag var bara så nöjd över att jag kände mig slim och lätt igår. Pigg som fan, trots stor del fastande under de tre senaste dygnen. Vägde in på 69,9 kilo på den vanliga vågen och 68,7 på vågen hemma hos mina föräldrar. King, kong. 

Vikten av vikt


Det här med vikt är ju ert ganska känsla ämne och en öm tå att ta upp. Vad vi idrottare refererar till "tjock" är ju en viss skillnad mot vad tjock är för "vanligt folk". Man förstår ju också att det är lätt att bli för besatt i utseendefixeringen (jag är det), och framförallt vikthetsen. För hur det än är så har ju vikten en väldigt stor betydelse för oss idrottare. Klarar man att ligga precis på gränsen i kaloriintag och gärna så lågt kroppsfett som möjligt så är det ju klart att det går lättare och att du samtidigt kan utveckla mer kraft/kilo. Men samtidigt så får man ju inte dra det för långt så man tappar nödvändiga muskler och blir energilös.

Jag ska villigt erkänna att jag inte bara tränar för att bli bättre skidåkare, eller för att må bra. Jag vill ju se bra ut också. Det var kanske den största anledningen till att jag testade det här med fasta, kortidsfasta, periodisk fasta. Men efter att ha läst runt en del på nätet så kan jag snabbt konstatera att den har många andra hälsofördelar än just viktnedgång. Det är också rätt skönt att slippa följa någon konstig diet, man slipper ju också laga mat under ett dygn, win-win!

Dessutom så är jag av uppfattningen att det vi alltid lärt oss om mellanmål, kostcirkeln och kolhydrater är rätt felaktigt. Att äta en mer fett- och proteinrik kost, samt bli bättre på att använda fett som energikälla tror jag är rätt väg att gå! 

Avslutningsvis så kan jag meddela att jag idag när jag ätit frukost är mer hungrig nu strax innan lunchtid, än vad jag varit de senaste fastedagarna. Det är troligen mentalt, men också insulin- och blodsockernivån. 

Veckans träningsplan


Idag ska jag träna igen. Lite fjärilar i magen faktiskt. Tre dagar utan träning. Eller faktiskt nästan 100 timmar. Det är en ganska lång tid. Brukar aldrig hålla uppe så länge från träning, såvida jag inte är sjuk. Men kul att testa något nytt och bryta mönster. Ibland kan jag nästan dra mig för att vila, då jag vet att det är så skönt med just vilodag(ar) och svårt att komma igång igen. Men så känner jag inte idag. 

Följande plan har jag lagt upp för denna 12-timmarsvecka:

Måndag: Vila
Tisdag: Vila
Onsdag: Ttimmar löpning + hopp + TRX
Torsdag: Stakintervaller
Fredag: Vila
Lördag: Fyra timmar distans (troligen löpning)
Söndag: Fyra timmar stakning (vasapass?)

Ser ni något som passar så får ni gärna hänga på!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hur mycket brukar vikten skilja dagen efter en fastedag jämfört med dagen innan?

Laars sa...

Fredag kan jag hänga på om de går bra?👍😉

Adam Steen sa...

Typ ett kilo

Det går bra