tisdag, november 22, 2016

Stavlängder - 83% - mina stavar och tankar

BloggerImage

Den gemytlige

Tjeeeeenare!!

Stavar och 83%

Fortsätter där vi började inlägget igår; om stavar. Jag dillade ju till höger och vänster om att jag hade fått nya stavar från KV+. Ni vet ju hur det är med FIS och deras nya (idiotiska) regel om att du endast får ha 83% långa stavar av din kroppslängd med pjäxor på, i klassisk skidåkning. Man mäter nedifrån spetsen och upp till remmens infästning. Det innebär på KV-stavarna cirka 2-5 centimeter kortare än vad dom är märkta från tillverkaren. Exempelvis så är mina 155-stavar strax över 150 centimeter dit remmen går ut. Detta är med det raka handtaget, med det böjda handtaget så blir staven ungefär två centimeter längre. 

När jag bröt min stav för en tid sedan så passade jag på att kapa till ett par extra stavar, samt även ta ner dom en centimeter för att vara på den säkra sidan om 83%-gränsen. Det var ju fint så länge. 

Uppe i Bruksvallarna förra veckan så fick jag reda på att alla tävlande skulle registrera sin längd i pjäxor, den längden kommer (som jag tolkade det) sedan tävlingsarrangörerna använda under säsongen. Inför start mäts dina stavar och jämförs med de siffror dom har. På så sätt så får man förhållandevis smidigt och snabbt svar på om stavarna är tillåtna eller inte. Jag mätte in på 183 centimeter med pjäxor, 83% av det är 151,89 centimeter, men man avrundar uppåt, så jag får använda stavar upp till 152 centimeter. Mina stavar mätte in på 148,5

Jag kände på tävlingen i lördags att mina stavar gärna hade fått vara någon centimeter längre. Så igår gjorde jag slag i saken och fixade till det lilla "bekymret". Det jag gjorde var att byta handtag på de två paren stakstavar jag redan hade. Innan satt det raka handtag på båda. Nu bytte jag till böjda på ett par och till ett prototyphandtag (med en annan reminfästning och lättare material) på det andra paret. Det gav mig ungefär två centimeter extra på stavarna. Avslutningsvis så monterade jag handtag på mina nya stavar som jag fick, ett par ytterligare stakstavar (155 - 151 cm) och ett par skatestavar (160 - 155 centimeter). Förr om åren så åkte jag klassiskt och stakade med stavar som enligt tillverkaren är 150 centimeter (145 till remmen, mätte jag dom till igår). 

Jag använder också alltid den något större trugan på mina stakstavar, eftersom att det allt som oftast är lösare förhållanden på långloppen. Och dåligt stavfäste är inte alltför upphetsande. Jag har också fått ett par nya trugor som är ännu större, vilket blir perfekt i väldigt lösa förhållanden. Förr så åkte jag med ett par rex-trugor när det var löst. Det var inte alls fel, men man märker ju samtidigt av den sämre pendeln med trugor stora som tallrikar.  

Frågor kring stavar eller stavlängder? 

Dagen

Nu har det gått hela 36 timmar sedan jag åt. Det har inte varit några problem. Någon hungerdipp ibland, men oftast helt lugnt. Aldrig låg på energi eller liknande.  Det var dock svårt att somna inatt igen. Grejen är den att när man fastar så kan man få ett adrenalinpåslag, vilket gör att man blir pigg och vaken. Låter konstigt kanske, men så upplever jag det. Idag jobbar jag till klockan 14,30, därefter ska jag hämta en matlåda och sedan så är det dags för elghufsintervaller. Kommer svida i kroppen det! 

Inga kommentarer: