tisdag, december 13, 2016

Vad händer när man inte ätit på 42 timmar och därpå gymar?!


Det blev ingen träningsbild idag, ursäkta, men ni förstår väl att jag måste träna?! Ni kanske kan skymta mina shorts från Odlo i alla fall?!

Tjena!

Äh, jag var väl med i radio idag bara, inget märkvärdigt eller något jag går runt och skryter över. Jag nämnde inget om det där med radion tidigare va? Det här är ju inget som kommer att göra mig annorlunda, jag kommer fortsätta vara samma gamla vanliga, snälla och ödmjuka Adam. Jag förstår ju att folk vill ha autografer och komma fram för att "tjitt-tjatta" när dom ser mig. 

Idag har jag gjort någonting som strider mot allt som vi lärt oss och något som absolut inte borde vara möjligt: fastat och sedan tränat under min fasta. Jag har ju under en tid kört 24 timmars lång fasta en gång i veckan och mot slutet så har jag även ökat på det till 36 timmar. Idag vid klockan 10 så hade det gått 36 timmar sedan senaste gången jag åt. Planen var först att äta då och avbryta fastan. Men jag var inte speciellt hungrig och dessutom så har jag läst att det ska fungera utan problem att träna även under fasta, så jag tog en chansning och lät bli att äta. Det ska erkännas att jag varit väldigt skeptiskt till fastande och till en början gjorde jag det endast för att gå ner i vikt. Men nu när jag provat det många gånger utan problem och dessutom läst att det finns en rad andra hälsofördelar med fastan så tänker jag fortsätta med det. 

Vi har ju blivit inpräntade med att vi ska äta minst tre gånger per dag och däremellan mellanmål, kvällsmål och allt vad det är. Helst mycket kolhydrater, bröd, ris och så vidare. Jag har aldrig riktigt gillat det här ätandet, speciellt inte mycket kolhydrater, men "alla" gör ju så och det är ju "rätt" väg att gå. Nu har jag förhoppningsvis kommit på bättre tankar. Förstår om många av er är skeptiska och inte tror alls på detta, men jag tycker ni ska prova att fasta i 24 timmar i alla fall, middag till middag, det är inte alls så jobbigt som man lätt kan tro. Man ligger på ett stabilt blodsocker och insulin, vilket inte ger dom här topparna och dalarna. För tänker man efter; vi kan bara lagra in ungefär 2500 kilokalorier av kolhydrater, det tar slut på ungefär två timmar vid träning. Medan man har uppåt 100 000 kilokalorier om man har 10 kilo i kroppsfett. Lär man bara kroppen att kunna bränna fett så har man ju enorma resurser. 

Det är ju knappt 1% av människans existens som vi har kunnat äta på regelbundna tider och ha mat i kylskåpet. Hur gjorde dom förr i tiden tror ni, om det inte gick att äta det andra kvällsmålet för dagen och man skulle lägga sig hungrig? Inte dog dom för det?! Nej, människan har ju så klart anpassat sig efter rådande omständigheter och tvingat vara alert även om man inte har mat i magen, dels för att kunna fly från faror, och också kunna jaga ny mat. 

Dagens experiment var väl kanske lite väl extremt, men jag ska säga att träningen fungerade minst lika bra som vanligt, det var en något annorlunda och ovan känsla i kroppen bara, och jag hade lite högre puls. 

Jag började med att springa 30 minuter (5,55 km, 60 höjdmeter), därefter blev det gym på Actic Britsarvet:

Maxstyrka


Bänkpress: 2 x 3, 82,5 kilo + 1 x 92,5 kilo + 1 x 90 kilo

Enbenspress i maskin: 2 x 3, 127 kilo + 2 x 1 136 kilo

Magchrunches i maskin: 4 x 6, 91 kilo

Latsdrag: 2 x 3, 85 kilo + 2 x 1 95 kilo

Tricepspress med hantlar: 2 x 3, 20 kilo + 2 x 1, 20 kilo


Bålstyrka


TRX-programmet, ett varv

SkiErg

10 min 10"-20", motstånd 10, 174 snittpuls, 185 maxpulsPasset avslutades sedan med ytterligare 30 minuter löpning (5,58 km, 50 höjdmeter). Har just ätit middag, totalt blev det ungefär 46 timmar utan mat!Dagens tider på SkiErgen

6 kommentarer:

björn sa...

spännande att följa!! hur hade du laddat inför Björnjakten?

Per sa...

Intressant med fastan! Är sugen på att testa något liknande upplägg, problemet är bara hur jag ska stå ut med hungerskänslorna...Hur brukar du lägga upp träningen i samband med 24h fasta?

Tack för en inspirerande blogg!

Håkan sa...

Rätt mäktigt att du inte blir hungrig under dina fasteperioder? Rimligen borde det dock påverka hur du funkar på jobbet. För mig funkar det max att skippa frukosten sedan slutar hjärnan fungera. Däremot går det bra att träna utan mat under en 24h fasta.

Sedan tror jag på balans när man sitter och läser på nätet så man inte fastnar hos diverse proffstyckare med anekdotisk bevisföring. www.tranastyrka.se och www.traningslara.se av Jacob Gudiol tycker jag har en mer balanserad hållning och dessutom utgår artiklarna från vad som faktiskt har studerats vetenskapligt. Därmed INTE sagt att man inte ska testa nya vägar. För de är ofta så som vetenskapen också förändras!

Adam Steen sa...

Björn: tack. Då åt jag som vanligt. Vilket jag tänker fortsätta med under och inför tävlingar än så länge

Per: Testa. Kör middag till middag. Jag får inga hungerskänslor knappt, det är inga problem. Har alltid vilat i samband med fastan. Men kommer nu även att träna. Första passet igår ju.

Håkan: ja, men det är inta problem. Insulin och blodsocker ligger jämnt hela tiden. Vilket gör att det funkar bra. Jag tycker jag blir klarare och mer fokuserad i huvudet iaf.

Anonym sa...

Jag brukar köra 24h fasta lite då och då och har tränat både ett och två pass under dessa dagar. Då oftast distans. Men jag upplever det som rätt skönt att inte behöver fokusera på när och vad man ska äta utan bara va. Trodde oxå att man skulle bli riktigt hungrig, men upplever precis som du att man blir inte speciellt hungrig så länge man dricker vatten, te under dagen. Det är värre om man börjar äta frukost och sen tror att man ska klara sig utan mat, då har man dragit igång hela systemet.

Däremot tror jag det idag inte finns några tydliga studier på hälsofördelar med fasta.

/Christian

Adam Steen sa...

Tack för din kommentar :)