tisdag, mars 07, 2017

Raiden i helgen och kommande(?) Vasalopp

 
 
I helgen ska jag ställa upp i något spännande. Den gamla klassikern Raiden är tillbaka! En tvådagarstävling med jaktstart:

- Dag ett, 58 kilometer klassiskt: Grövelsjön - Idre by

- Dag två, 42 kilometer skate: Idre fjäll - Särna

Ett roligt upplägg kan jag känna. Jag var lite sugen på detta loppet tidigare under säsongen, men jag ville avvakta tills efter Vasaloppet för att se hur pass peppad jag skulle vara. Glädjande nog så är jag sugen på att tävla, så jag slängde iväg en anmälan igår. Planen är att bo uppe på Idre fjäll, bokade en stuga där idag. Det blir jag, min bror Jonatan och kanske Amanda som åker upp. Någon av er kanske vill vara med som support ifall inte min gravid-Amanda har kraft att följa med? 

Vi slänger in ytterligare en vilodag för säkerhets skull idag. Kan vara välbehövligt, framförallt mentalt efter Vasaloppet. Så får jag smyga igång med lite träning imorgon igen, det känns som en bra plan. 

Har så smått börjat fundera på träningsupplägg inför nästa år, egentligen inget konkret. Men jag vill ju göra några små förändringar, även om det fungerat bra i stort så gäller det ju att ändra några saker för att försöka utvecklas än mer. Nu vet jag ju inte alls hur det blir efter augusti och barnafödande. Träningen får nog stå tillbaka en del då, men fram tills dess är det fullt blås som gäller, därefter verkligen skala av träningen och bara köra bra och viktiga nyckelpass. Tror det upplägget blir bra ändå. Med detta träningsår på planerade 700 timmar i ryggen så tror jag att jag har en fin grund att stå på. Sen är det ju såklart svårt att spekulera i timmar till nästa år, timmarna är ju inte allt heller, men en fingervisning på hur väl man gjort jobbet är det ju åtminstone. Tror det blir bra faktiskt, spännande med nya och mer viktiga uppdrag här i livet! 

Lite detaljer jag funderat kring inför nästa år för att bli lite bättre (OBS, inget bestämt eller spikat):

För att prestera bättre i Vasaloppet:

- 1-2 tävlingsfria helger i början/mitten av februari. Träna på hårdare under en period för att få en formtopp mot Vasaloppet. Dessutom för att få återhämta mig mentalt. 

- Staka lite mer på tyngre rullskidor; 4:or eller 4-3:or. 

- Några fler stakpass under vintern, både långpass och intervaller. 

- Utveckla min stakning på platten, för att slita mindre uppe på myrarna. 

Detta hoppas jag kan kan hjälpa mig att få en bättre lokal kapacitet i stakningen och på så sätt kunna staka med högre puls och närmare mitt maximala syreupptag. Dessutom så måste jag försöka få bort hjärnspöket kring Vasaloppet, alltså att avdramatisera hela spektaklet. Där tror jag en bebis kan vara ett steg i den riktningen, men i övrigt vet jag inte riktigt hur jag ska lösa den frågan. Än. Några lösryckta och ej helt genomtänka idéer, men jag har sått några frön i huvudet som till slut ska bli en bra träningsplan. 

15 kommentarer:

Patrik sa...

Har du gjort något V02 max test iår o jämfört med tidigare?

Adam Steen sa...

Nej. Det var många år sedan sist

Petrus sa...

Låter som du har en bra plan framöver. Kommer bli kanon :-)

Adam Steen sa...

Hoppas det :)

Julian Schönfelder sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Julian Schönfelder sa...

Hoppas du vinner en hel ren, slipper du i alla fall tänka på köttinköpen kommande år :)

Anonym sa...

Läs Erik Wickströms bok om träning. Perfekt ha den som bollplank i träningstankarna efter barnafödandet.

Adam Steen sa...

Haha ja :)

Japp!

Niklas sa...

Första ungen är ju hur lugnt som helst, kom ihåg det när nr 2 kommer ;) Tror du kommer in i vanliga träningsrutiner ganska snabbt om allt flyter på med en ny familjemedlem =)

Anonym sa...

Börja att duscha i varmvatten och äta rejäl mat varje dag ?

Adam Steen sa...

King det :)

Nej fan. Kallt vatten varje dag och 45 timmars fastande mellan söndag kväll och tisdag kväll. Är ändå fet som skräcken

Anonym sa...

Du verkar ha studsat tillbaks snabbt efter denna relativa besvikelse. Bra!

Var du inte sjuk ganska nära start också? Kan ju ha påverkat en del tänker jag. Det är ju små marginaler på din nivå.

Ser ut som en bra plan för nästa år.

Adam Steen sa...

Jadå, det känns skönt!

Jo, jag var ju det. Vem vet, kanske!

Vi tror och hoppas på det :)

Anonym sa...

Ta med dig en adept till vasan! Någon led 1-2 åkare som vill ha hjälp med träning och lite upplägg runt vasan. Då får du fokusera på något annat och kan skita lite i hur det går för dig!

Adam Steen sa...

Ja, varför inte. Ingen dum idé :)