torsdag, mars 16, 2017

Sträckt ut som om det ej fanns någon morgondag


Det sjukaste på länge; kört klassiska intervaller idag. Drygt ett år sedan senaste gången. Under första intervallen så kändes det rätt så bra till en början, nästan som i fornstora dagar. Just diagonalåkningen var mitt främsta vapen på den gamla goda tiden. Så jag såg framför mig om hur jag skulle slå mig för bröstet och skryta inför er om hur bra det gått. Därefter kom verkligheten ikapp mig.. 

Innan den första intervallen så körde jag ju såklart uppvärmning, som avslutades med tre minuter 10"-20"-intervaller. Dessa maxinsatser kommer nog kännas i ljumskarna imorgon. När jag kände mig redo och uppvärmd så slog jag till med följande intervaller:

10' - 8' - 6' - 4' - 2 '- 1' - 2x30"

För att göra det enkelt för mig så vilade jag två minuter mellan varje intervall. Åkte runt den röda världscupslingan och elljusspåret, så jag fick mycket fin kupering och diagonalåkning. Det var ett riktigt sugföre med drygt fem plusgrader, mina twin skin fäste rätt bra, men glidet var väl inte direkt toppklass. Fick till bra puls i alla fall, men i övrigt var det sjukt jobbigt, dessutom så gjorde sig styrkepasset från gårdagen påmint i form av fin mjölksyra. Kul att köra ett för mig ovant träningspass.  

Tack för visat intresse!

6 kommentarer:

Håkan sa...

Diagonalåkning ... i Swixdräkt ... och ingen Axa logga!? Helt sjukt! :)

Bara av ren nyfikenhet. Hur mycket tid tror du att du tjänar på bara staka långlopp? Givetvis extremt svårt men jag tänker pratar vi sekunder, minuter eller tiotalsminuter?

Adam Steen sa...

Ja, det är ju så man skäms..

Svår fråga. Men nog är det än del ändå. Speciellt när jag inriktat träningen på bara stakning, i alla fall på försäsongen. Tycker att jag i de flesta backar (som inte är för tuffa) kan hålla en högre fart med stakning än diagonalt. Skulle jag chansa helt från luften så får jag väl säga fem minuter på ett "normalt" 42 km-lopp

Anonym sa...

Tjänar ens elitmotionärer på att bara staka? Vissa gör det enbart för att verka "tuffa" tycker jag det känns som... :/

Adam Steen sa...

Vissa kanske gör det, andra inte. Men visst, håller med dig. Tycker nästan det borde vara ett krav på att alla ska lära sig att åka skidor riktigt först.

Håkan sa...

Intressant!
5 minuter på din nivå är naturligvis en evighet! Låter dock skapligt rimligt. Har du testat på någon träning att tex åka 2 mil med fäste och sedan 2 mil utan? Det vore ett intressant bloggexperiment, åtminstone för mig ... :)

Håller med dig om att de flesta borde lära sig åka skidor innan de börjar staka. Tar vi rena motionärer som tränar upp till 5h/vecka så kanske det för någon går snabbare i spåret men jag undrar om det inte är sämre träning för dessa att bara staka?

Adam Steen sa...

Ja :) nej, har inte gjort sådana experiment. Men vi kan dock konstatera att jag lagt bort fästvallan för gott, åtminstone på tävling.

Japp. Både och där, men för syreupptaget så är det ju inte optimalt. Då tycker jag man ska köra mer helkropp :)