fredag, april 14, 2017

Nu är det riktigt illa!

Tjena tjena. 

Av förklarliga skäl så bloggas det lite mindre nu när jag försöker hålla mig ifrån träningen. Det går väl rätt bra ändå, även om det inte är så jävla underbart att låta bli som jag hade fabulerat ihop innnan. Igår så hjälpte jag en bekant med ett litet ihopsnickrat stavgångspass, det var enligt honom mer eller mindre förjävligt, med lite ironi såklart. Jag bjöd honom på en lite längre intervall runt elghufsbanan på Jungfruberget, två kortare á 90 sekunder uppför och tio x tio sekunder sprättande skidgång. Min plan var att mest stå & hänga på stavarna och ge tips. Men innan passet så ställde jag mig på vågen och upplevde århundradets största chock; 77 äckliga, feta, bedrövliga kilon. Jag vet inte om jag ska gråta eller störtgråta. Så jag var ju mer eller mindre tvungen att hänga med och röra på mig igår. Har ju verkligen gått bananas på onyttigheter de senaste dagarna och inte rört mig. Varning; testa inte detta hemma. Har inte ätit sedan gårdagens lunch vid elvatiden och undvikit all form av speglar och vågar. Tyvärr är det ju påsk nu och det innebär givetvis trevligheter med middagar och god mat, men jag är ju så bedrövligt fet att jag hade blivit inspärrad om vi haft en lag mot fetma här i Sverige. 

 
Fredrik Jansson tyckte det var kul med stavgångsintervaller som ni kanske ser?! 

I måndags så skickade jag på sommarsulorna på Benzen, det var ju också ett lyckosamt val när jag vaknade upp till detta imorse:

 
Jag tänkte sitta vid datorn hela dagen idag och läsa på om aktier, fonder och liknande. Har nämligen sålt av allt jag äger och har i mina dyra fonder från nordea. Ska byta till indexfonder med låga avgifter och även köpa på mig ett gäng aktier från investmentbolag. Man måste ju chansa lite här i livet. Planen till slut är ju att kunna leva på utdelningar och "ränta på ränta-effekten", det är en lång väg dit, men det gäller ju att sätta upp mål och jobba efter dom. 

Hur som helst så blir det inte bara en datordag, det var ju det här med fetman också. Så jag måste nog byta om till träningskläder  ta med mig Boss och ge mig ut på en löpning på 30 minuter i maxfart, eller strax därunder. Jag måste ju våga visa mig bland folk även i fortsättningen. 

Över och ut!

8 kommentarer:

Andre sa...

Ta en titt på lysa.se om du är ute efter extremt billig diskretionär förvaltning. Marknadens bästa produkt för långloppsåkare och sånna som jag som inte får direktinvestera i aktier pga arbetet.

Adam Steen sa...

Tack för tips! Vad är det som är så bra med det då? Startade ett konto där nu, men vad kan dom göra för mig? Efter mina inställningar så kom dom fram till att jag skulle spara i 100% aktier, om jag sätter in pengar där, förvaltar dom det åt mig då?

Andre sa...

Exakt. Det blir en aktivt förvaltad fond där de underliggande fonderna byts beroende på performance och till en kostnad långt under det du betalar för tex Nordea (0.4% mot typ 1.5-2% hos bankerna). En låg förvaltningskostnad är extremt viktigt om man vill få hög avkastning på lång sikt.

Adam Steen sa...

Okej, jag fattar! Tack. Men ska det bli bättre än att jag själ försöker hitta indexfonder med 0-0,3% i avgift, och även investmentaktier med utdelning?

Andre sa...

Ja. Det skall bli bättre på så sätt att du på sikt skall få en bättre avkastning givet samma risk alt samma avkastning givet en lägre risk. Om du sätter ihop en egen portfölj av indexfonder är det rätt svårt att veta vilka som korrelerar. Med Lysa får du avkastning och diversifiering till ett lågt pris. Om något stort händer med en av deras underliggande fonder så omallokerar algoritmen automatiskt så du kan fokusera på SkiErg och bänkpress istället för att vakta datorn.

En annan bra produkt är Avanza Zero, dock är den begränsad till de största svenska aktierna så en relativt dålig diversifiering, men ett överlägset pris (den är gratis). Fördelen med Lysa är dels att de är globala aktiefonder och idag tex ganska viktatmot USA där börserna har gått starkt. Fördelen med räntekomponenten (som du inte tar del av utifall du går med 100% aktier) är också att det är utländska ränteprodulter i portföljen. Det innebär att du kan få avkastning även om kronan skulle backa (för en räntefond som inte innehåller alltför mycket high yield bör man nog inte förvänta sig mer än ca 2% över inflationen).

Efter alla dessa rekommendationer vill jag också nämna att jag är delägare i bolaget. Det gör dock inte tjänsterna mindre bra!

Slå dem en signal om du vill surra lite om aktiestrategier mm. Hälsa från Andre.

Adam Steen sa...

Stort tack för fina tips. Det är en djungel och svårt. Kan du inte kontakta mig via mail: adam@adamsteen.se, så vi kan tjitt-tjatta lite där mer? Med vänlig hälsning, Adam

Jonas Höglund sa...

Småbolag norden, Nordea eller vilket annat bolag som helst.

Adam Steen sa...

För dyra i förvaltningsavgifter