tisdag, november 21, 2017

E-sportbetting

Tjenare alla mina läsare!
Det här med e-sport börjar ju bli mer och mer populärt, speciellt i yngre åldrar, men även bland äldre. Numer är det inte bara vanlig betting på "gammal vanlig hederlig" sport som gäller. Man kan också betta på e-sport. Vad är då e-sport? Jo, något i denna stilen:

 
"E-sport är en förkortning av "elektronisk sport" och är ett samlingsnamn för alla tävlingar som utförs i en virtuell miljö. Det kan alltså handla om TV-spel, datorspel, Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR) eller mobilspel. Begreppet myntades i Sydkorea bland annat av arrangörerna bakom World Cyber Games men har sedan dess blivit ett globalt vedertaget begrepp.
"

Men är e-sport en idrott då?! Rent formellt är e-sporten idag inte en idrott i Sverige då e-sporten inte är representerad i riksidrottsförbundet (RF). SESF beslutade på årsstämman 2017 att arbeta för att e-sporten ska bli erkänd av RF 2019. Enligt RF:s stadgar är idrott "fysisk aktivitet som utförs för att må bra, ha roligt och prestera mera". Att e-sport är roligt och prestationsdrivet är det få som ifrågasätter. Den avgörande frågan i sammanhanget är huruvida e-sport är en fysisk aktivitet eller inte.


Det som är säkert är i alla fall att e-sporten är här för att stanna och att den växer så att det knakar. Global data visar att 191 miljoner människor spelar eller följer e-sport mer än fyra dagar i veckan, av dessa är 29% kvinnor. 194 miljoner engagerar sig mer sällan men identifierar sig ändå som aktiva e-sportentusiaster. Av dessa är 39% kvinnor (Newzoo 2017).


Så är du intresserad av e-sport är du inte ensam om det. Bara att sätta igång att antingen spela själv, eller betta på när andra spelar och tjäna pengar på det!

Inga kommentarer: