fredag, januari 05, 2018

Tålamodsprövande stakpass


Jag gillar Prizm trail-linsen mer och mer. Förr tyckte jag den var riktigt ful, men sikten (vid väder som ej är soligt) är så bra i den och dessutom tycker jag den gör sig bättre och bättre rent utseendemässigt!

Att åka längdskidor i Bergebo har under denna vinter varit tålamodsprövande, minst sagt. Jag som redan från grunden har ett rätt dåligt tålamod när det kommer till det mesta. Jag är lättretlig med andra ord, speciellt när jag tränar själv och förhållandena inte är bra, då eggar jag upp mig så till den grad att ilskan när som helst kan pysa ut. Jag kan irritera mig på och störa mig på i princip vad som helst. Men idag krävdes det inte mycket för att mitt tålamod skulle ta slut. När jag kom ut till spåret så såg jag direkt att det var ospårat, flera centimeter med halvblöt nysnö. Perfekt för en med bra tålamod eller för någon som gillar utmaningar. Döden för en sån som mig.. 

Jag hade på mitt schema ett pass på 1,45 timmar, med en 50 minuter lång körning i en zon strax under AII (75-85% av maxpuls). Jag åkte Igeltjärnsvägen och ner till Vargliden, spårandes och kontinuerligt svärande. På vägen till Vargliden var det inte bara ospårat, även bedrövligt stavfäste och så har någon dåre åkt bil mitt i ”spåren”.

Bestämde mig nere i Vargliden för att fokusera på uppgiften och inte gnälla. Dessutom så var pulsen på ganska okej nivåer, så det var inte något jag hade hunnit störa mig på än. 75-85% av maxpuls alltså, och min maxpuls på stakning är omkring 185 (195+ på löpning), vilket blev 138-157 i 50 minuter. 

Jag hann åka hela vägen tillbaka till Bergebo, Igeltjärnsvägen bort och sedan en kortis hemåt igen innan jag blev färdig med mina 50 minuter. Det var ett oerhört tungt före, inte en meter gratis. Jag försökte fokusera på teknik, att hålla en lagom puls och lagom intensitet. Snittpulsen landade på 139 och maxpulsen 149. Snitthastigheten 13,9 km/h, varsågod att håna mig alla sörlänningar. Pulsen var i alla fall bra, speciellt med tanke på att jag vid vanliga distanspass brukar hålla 105-115 i snittpuls. 

Kändes okej ändå, med tanke på föret och så vidare. Något sliten sen gårdagens pass, men i det stora hela så var det ett bra pass. 

2 kommentarer:

Krille sa...

Ja man fick ju ingenting gratis i spåret, det vill jag lova.

Adam Steen sa...

Stämmer