söndag, april 01, 2018

Snö och vinter året om: Roliga vinterspel att slappa med

Oavsett hur långt upp i norr man bor, så försvinner snön framåt våren och det blir dags att ta fram cykel och rullskidor. Däremot kan man fortsätta att leka i snön digitalt. Det finns nämligen mängder av spel online, och till olika spelkonsoler, som handlar om olika vintersporter, eller som har teman som för tankarna till snöiga fjäll och isiga sjöar. Man kan med andra ord fortsätta att åka skidor, skridskor eller snowboard via en spelenehet när temperaturen stiger eller när man vilar mellan träningarna. 

Vinterspel online

Det är inte svårt att hitta spel som har temat vinter eller vintersport, och framför allt inte under vintersäsongen. Däremot hänger några spel kvar året runt. Spelutbuden på nya casino online är fyllda av vintriga spel och det finns otaliga spelautomater med just vinterteman. En av fördelarna med nyöppnade sajter, gentemot de mer etablerade, är att de vågar satsa på nya spelleverantörer, vilket gör att spelutbuden är fyllda av både nytänkande och innovativa spel. Förra året släppte exempelvis speltillverkaren Play’n Go spelet Wild North, där man möter ett snöklätt vildmarksäventyr. Ett annat vintrigt slotspel är Penguin Splash, från Rabcat. Det utspelar sig på Antarktis och man kommer att snurra på rullarna bland sjölejon, pingviner och isbjörnar. En fördel med just slotspel är att man kan spela de flesta av dem både i mobilen och på datorn, vilket gör att man kan spela mer eller mindre när man känner för det.

Klassikerna gör comeback

Utöver online spelen finns det flera konsol- och PC-spel som handlar om vintersporter, eller som utspelar sig i vintriga miljöer. Vem kommer inte ihåg ett av de första vinterspelen till Windowsdatorn, nämligen Skifree? Däremot verkar kategorin ha haft sin storhetstid, och de flesta spelen där man antingen åker snowboard, freestyle eller liknande kom ut någon gång i slutet av 1990-talet och fram till 2010-talet. ESPN släppte i början av millenniet flera X-games spel, och det kom ut tv-spel efter varje vinter-OS, vilka påminde lite om NHL- och FIFA-spelen som släpps varje år. Däremot kom Ubisofts spel Steep ut förra året till bland annat PS4 och Xbox. Där kan man välja mellan skidåkning, snowboard, wingsuit och andra färdsätt och ge sig upp på gastkramande höga höjder och ut för branta backar.


("Ski & Snowboard Freestyle La Plagne Fran" (CC BY 2.0) tagen av Robert | www.robertvandijk.com.)

Tema vinter

Det finns samtidigt mängder av spel som utspelar sig i vintriga och isiga landskap, men helt utan att handla om någon form av vintersport. Exempelvis utspelas Battlefield: Bad Company 2 i ett vinterlandskap, och hela tre Asssssin's Creed-spel utspelar sig stundtals i vintriga förhållanden: 3, Rouge och Syndicate . Dessutom finns det mängder av banor och världar i spelserier som Super Mario, Sonic, The Sims, Star Wars med flera, som varvar temperaturer och väderförhållanden om vart annat.

Så, det är inte svårt att hitta ett eller flera spel som på något sätt är förknippade med vintern, och de går lika bra att spela när man värmer sig framför brasan som när man ligger i hängmattan.

Inga kommentarer: