onsdag, april 11, 2018

Tog fram vårjackan och cyklade till jobbet + träningstänk


Sju minusgrader till trots så tog jag idag på mig vårjackan när jag cyklade till jobbet efter nästan två veckors ledighet. Inte trodde jag då att när jag åter cyklar till jobbet så väntar det minusgrader. Men solen har börjat värma, klart väder innebär minusgrader och solsken som mot lunchtid blir till plusgrader. Hoppas detta härliga väder håller i sig, allting blir så mycket enklare när solen lyser! 

Som vanligt är tankarna till stor del under dygnets timmar återkommande till träning och upplägg kring det. Kanske än mer när träningsåret närmar sig sitt slut och det nya tar vid på måndag vecka 17 (23:e april). Tanken är att åka skidor så länge det går, få in löpning, styrketräning och om ett tag smyga in lite intervaller. Kanske göra en plan, mer eller mindre detaljerad, kanske inte. Kanske bara sätta upp lite riktlinjer att förhålla mig kring, samt få in nyckelpass. Kanske tänka i tvåveckorscykler. Jag vet inte riktigt, det jag vet är att det krävs en del träning bara för att hålla sig kvar på samma nivå, men jag ska försöka förfina det så att jag hittar en bra balans i familje-, tränings- och arbetslivet. Jag vill också ändra lite från föregående år, dels för att ge mig en chans till utveckling och dels för att det är roligt med lite nya saker. Några idéer inför nya träningsåret:

- Klara 10 x 10 chins med start varje minut. Det ger mig hårdhet och styrka i staknuskulaturen. 

- Få in minst ett 30(+) km löppass i veckan, bara benen håller, löpning är grymt bra träning. Jag måste bara våga ge mig ut ensam i skogen och trotsa min oerhörda ormfobi, regniga dagar är ju något som passar bäst för dessa löpturer. 

- Köra ett återkommande pass en gång i veckan som är likt mitt gamla ”Vasapass” men med lite mer mellanmjölksfart hela tiden. Typ snabbdistans med eventuella ryck, AII-AIII i 2-3 timmar. 

- Nya 4-3:or, köra de flesta passen på rullskidor med 4:or bak och 3:or fram, tvärtom och alltså något tyngre än fjolårets uppsättning med fyrorna fram. 

- Impulser, lite fler och en del längre impulser. Både i platt terräng och kuperad. För att försöka behålla lite snabbhet, få till en bra teknik och som styrketräning. 

- Lägga en plan för styrka där jag växlar mellan två pass som under försäsongen ändras och in mot säsongen blir lite lättare och mer explosivt. Mer allmän styrka till en början och mer specifik senare. 

Någonting sådant kanske? Det är ju både bra och dåligt med en plan. För jag mår dåligt om jag inte följer planen och helst lite mer därtill. I livet som småbarnspappa och allt därtill så händer ju saker och det blir ju svårt att följa en plan till punkt och pricka. Så jag ska väl försöka hitta något bra som går att följa på ett bra sätt. Men det här med nyckelpass känns ju rätt bra, sedan så fyller jag på med mer ”slaskpass". Jag ska försöka träna en del med mina kompanjoner här i Borlänge, så mycket det passar. Ser fram emot en ny härlig försäsong, jag är beredd att göra jobbet efter mina förutsättningar!

Fram till vecka 17 så tränar jag bara på helt utan plan och försöker helt enkelt bara att träna. Idag blir det löpning och gym. 

2 kommentarer:

Julian Schönfelder sa...

sjuka scener med hjälm!

DU kör Elpex eller? Själv kör jag med Swenor, 3:or fram och 4:or bak, det är så satans tungt! Kan jag rekommendera

Adam Steen sa...

Ja, förlåt..

Japp, alltid Elpex. Har en uppsättning endast fyror och Elpex - Swenor är väl ungefärligt lika. Så ja, jag vet, det är tungt, men bra :)