torsdag, juli 26, 2018

När det är för varmt för att sova


Bildkälla: Goodfrephotos


Som ni säkert märkt kämpar jag en hel del med sömnen på sistone. För en person som tränar så pass mycket och hårt som jag är detta självklart väldigt jobbigt och stressande. Jag vill ju helst vara mitt vanliga pigga, glada jag jämt och kunna leka med Alfons utan att känna mig helt utmattad efteråt.

Jag har helt enkelt hamnat i en negativ sömnperiod som jag hoppas vänder snart. Den pågående tropiska hettan i Sverige gör ju även sitt. Det känns bortskämt och tråkigt att klaga på fint väder på sommarledigheten, särskilt med tanke på att vi har ett antal somrar bakom oss som regnat bort. Det är en lyx att kunna vara ute så pass mycket som vi är just nu, njuta av naturen, ljusa, ljumma kvällar och grillmiddagar på löpande band. Ibland när jag tittar ut genom fönstret, eller tar ett dopp i sjön känns det nästan som om jag är utomlands.

Trots sol och bad och alla härligheter som hör värmen till har jag dock märkt att vi i Sverige är illa rustade för att hantera en denna ihållande, tryckande hetta. För att återkoppla till mina sömnproblem vet jag att stengolv och AC exempelvis hade hjälpt extremt mycket för att hålla hemmet svalt och sömnvänligt. Vi bor ju dock inte på den spanska solkusten, utan i Sverige och jag får hålla tillgodo med mitt hederliga trägolv och fläktar - för någon AC har jag ju inte heller. Lite lustig kuriosa i sammanhanget är att det visst råder ”fläktbrist” i landet och att hela centrallager tömts på fläktar på sina håll. Glad att jag hade några i garaget sedan innan.


Bildkälla: Maxpixel


Så vad gör jag då för att lindra denna hopplösa situation och alla sömnlösa nätter. Tja, när jag väl kastat mig av och an i sängen och inte vill störa Amanda mer än nödvändigt går jag helt enkelt upp. Jag har insett att det är värdelöst att ligga kvar, höra klockan ticka, och stressa upp sig inför ytterligare en morgondag som levande zombie. På sistone har jag istället tagit mig an en ny hobby nattetid. Jag har hört att det ska vara bra att trötta ut sig genom att aktivera och stimulera hjärnan, gärna genom att lära sig något nytt. Jag har därför börjat spela poker online. Än så länge har jag inte blivit något proffs. Det fungerar dock som ett välkomnande avbrott för att bryta negativa tankemönster kring sömnlösheten, och efter ett tag börjar jag faktiskt känna mig trött och gå tillbaka till sängs. 

Ett annat husmorstips som jag ännu inte testat men som jag lär prova på redan i veckan är att frysa lakanen. Uppenbarligen ska man ta en våt trasa och stryka mot lakanen så det blir lite lagom våta. Sedan ska man lägga de i en plastpåse och in i frysen – helst 3-4 timmar innan det är dags att sova. Det är 32 grader hemma hos oss just nu så bara tanken på att krypa ner i iskalla lakan låter ljuvlig. 

Avslutningsvis tänkte jag råda bot på sommar-sömnlösheten genom att införa ytterligare en rutin. Jag brukar ju i regel duscha direkt efter träning och helst inte så sent. Läste dock att en ljummen (inte kall) dusch innan läggdags hjälper till att reglera kroppstemperaturen och gör att man sover gott i hettan. 

 Jag ska köra på med de här tipsen ett tag och lovar att återkomma om det går så pass bra som jag hoppas. Under tiden får ni gärna kommentera hur ni gör för att få en hel natts sömn just nu?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bra tips för bättre sömn. =) Själv har jag svårt att sova vanligtvis också men det blir mycket värre med den värmen som är/har varit. Ska försöka vila mindre på dagen, har nyss hört att 30 min är max även om man inte sovit alls på natten. Annars kan djupsömnen störas. Lätt att det blir ett moment 22 om man vilar för länge på dagen...

Adam Steen sa...

Japp