onsdag, oktober 03, 2018

Jobbsituation, otryggt Sverige och 0% ränta!


Mysig promenad i regnet igår, 7,5 kilometer och lätt nederbörd. Det finns inga dåliga väder, bara dåliga kläder, bla bla bla. 

Hej kompisar och kamrater. 

Fem dagars ledighet och nu åter på jobbet. Nåväl, bara att bita ihop och kämpa. Snart höstlov, sen jullov och sedan är det ju vårtermin igen. Det kan nog bli sista året i skolan nu, måste ta mig ur bekvämligheten och göra något åt det här med livet. Kan ju liksom inte gå runt på en ”lön” under tio K i månaden, det funkar inte om jag ska kunna gå i tidig pension. Tanken är att plugga ett år på yrkeshögskola och sedan hitta ”ett riktigt jobb”. 

Läste igår att en man på cykel blivit överfallen av 5-6 personer bakom Hemköp i Tjärna Ängar. Fy fan. För någon vecka sedan stod det i tidningen om ett rån i Jakobsgårdarna (Jax). En tid innan det så blev Amanda, Alfons och Alfons mormor hotade av ett gäng när dom gick hemåt med barnvagnen, tror jag nämnde det tidigare. Det är helt sinnessjukt hur det ser ut här i Sverige, men vänstervridna godhetsknarkare blundar och säger att det inte är några problem. Mångfald och allas lika värde, jo tack. Undrar hur långt det kan gå innan folk förstår. Troligen mycket längre än såhär. Och nu får jag väl fan igen när jag är ute och trampar på tunn is. Jag tycker det är sjukt obehagligt att gå mellan Willys och hemmet under vissa tidpunkter och jag vill inte att Amanda ska gå själv med Alfons där. Fint land vi har alltså. Jag är inne på att skaffa något att försvara oss med som vi har i barnvagnen, ifall det dyker upp någon otrevlig situation. 

Till något roligare:

Igår såg jag nyheten att avanza sänker räntan på deras superlån. Nu kan man alltså låna upp till 50 000 till 0,0% ränta om man har 500 000 i värdepapper som godkännes av just superlånet. Alltså typ ”stora, säkra” aktier/bolag/fonder. Visst, det bygger fallhöjd inför en kommande lågkonjunktur, men samtidigt, jag är långsiktig i mitt sparande och igår så ansökte jag om en kredit med mina värdepapper som säkerhet. Tanken är att skicka in en liten stek i ”tråkiga” bolag såsom: Investor, Latour, Kinnevik och eventuellt SAAB och/eller Volvo. Spännande! De senaste aktieköpen har varit lika tråkiga, med nyss nämnda bolag (minus SAAB och Volvo), samt Telia, Castellum, Swedbank och så vidare!

20 kommentarer:

Anonym sa...

Wow, har du över 500 000 kr i värdepapper alltså?

Adam Steen sa...

Har inte alla det?

Anonym sa...

Jag har det

Adam Steen sa...

Ja, du ser :)

Riche Rich sa...

Alla borde ha över 500 000kr i aktier och fonder!! Grymt Adam! Saab står i 520kr till nyår.

Adam Steen sa...

Japp! Tack :) tror jag med :)

Anonym sa...

Har du seriöst under 10k i månaden? 80% tjänst? vad är lönen räknat på en heltidstjänst? känns lågt även för att vara i skolvärlden?

Adam Steen sa...

Ja. Pappaledig mån-tis. 85% tjänst, minus dessa två dagar. Lönen är på ganska exakt 20k på heltid. Vet, det är helt sinnessjukt dåligt, inte det minsta ekonomiskt försvarbart att ens åka dit. Får man ha så låg lön?

Riche Rich sa...

Men då får du kulor från F-kassan också :)

Anonym sa...

Grymt! Hur har du lyckat spara ihop mer än 500 000 kr med så låg inkomst?

Riche Rich sa...

Han har sparat!

Anonym sa...

20k heltid innan skatt? Det är ju inte många yrken som facket skulle acceptera den lägstalönen...

Anonym sa...

Med över 500 000 kr i aktier så har man ju hyfsad utdelning varje månad, då kanske det kan vara ok med så pass låg lön?

Adam Steen sa...

”Hur kan du?” Den svenska avundsjukan.. Jag har väl jobbat, sparat och ständigt haft låga kostnader med sponsrad mat och eget boende.

Ja, 20 heltid innan skatt. Sinnessjukt lågt. Förstå då att det inte är speciellt motiverande att gå upp på morgnarna jag jobbar?

Ja hyfsad ja, men det återinvesteras givetvis. Och jag vill ju få högre.

Anonym sa...

Jag hade 16 tkr i ingångslön efter att ha gått Handelshögskolan i Sthlm dvs Master i Ekonomi. Iofs var det mer än 20 år sen men ändå...

Adam Steen sa...

Inflationen har nog gjort dessa 16K då mer värda än vad de är idag.

Anonym sa...

Ja, det motsvarar 20.603 kr i dagens penningvärde. :)

Sjukt dålig lön måste jag säga men jag ökade ju den ganska snabbt sen främst genom att byta jobb relativt ofta. Den utbildningen ger nog 40.000-70.000 kr/månad i ingångslön nu skulle jag tro.

Adam Steen sa...

Okej. Ja, det är ju lite skillnad. Men jag tänker att jag borde kunna få bättre än min lön genom att gå yrkeshögskola ett år, eller hitta ett annat jobb redan nu, om det går?

Anonym sa...

Kul att du är aktieintresserad utöver träningsintresset! =)

Adam Steen sa...

Ja, verkligen! Aktier är ju kul och vettigt, till skillnad från den här andra leken jag håller på med ;)