söndag, december 09, 2018

Dag två - Make Adam Steen fit again(?)


God morgon. 

Nu rullar åter segertåget med mig och Adam Larsson mot Älvdalen för ytterligare en dag i tävlandets tecken. Gårdagen bjöd ju inte på någon direkt succé, ändå kändes det inte helt värdelöst. Det var i mitten på loppet som jag kände mig lite stum och liksom lam i kroppen, förutom det så var jag nog bara dålig. 

Idag väntar det ju klassiskt på samma bana och samma längd, alltså tio kilometer. Det hade ju varit roligt om jag kunde åka något fortare än igår, egentligen bör det vara fysiskt omöjligt att åka långsammare, men sådant där har ju slagit fel ut förr. Starten för mig går klockan 10,02,10 och jag ska köra ur det jag har i kroppen! 

Nu måste jag verkligen ta krafttag mot min rejäla övervikt och framöver nu så ska jag försöka bli än mer restriktiv till vad jag stoppar i mig och helst även till hur mycket. Jag säger som Anders Aukland skrev på sin blogg i veckan: ”Spis deg litt mindre mett og tren noen langturer der du ikke spiser så mye. Går du ned 3-4 kg utgjør det mye mer enn all verdens inervaller…”. Precis det jag tror också och för en rejäl tjockis som mig så är det till detta jag får sätta mitt hopp nu! Men det är ju så svårt, fast jag ska kämpa vidare så gott jag kan och fortsätta försök göra bra val. 

Nu kör vi!

4 kommentarer:

Johan Berg sa...

Ja, motionärer har väldigt lite koll på hur mkt kroppsvikten påverkar. Varje kg ger ju 3-6 sekunder snabbare tid per km (löpning). Så bara några kg lättare vikt kan ju göra minuter på milen.

Även eliten verkar inte alltid ha jättekoll på detta. Se bara hur elitdamerna blivit trollade av Björgens enorma muskelmassa (som nog får sägas vara en anomali för skidåkning). Kalla och Anna Haag satte direkt igång med massiv styrketräning när de såg hennes framgångar. Den som "drabbades" värst är förstås Anna Haag som gick från att vara individuell OS-medaljör till att allt som oftast hamna ngnstans runt 20 plats i världscuploppen. Anna Haag gick säkert upp 5 kg av den styrketräningen. Tror inte heller Kalla är så nöjd med att släpa 13-14 kg mer än Joahaug (på samma längd...) upp för alla oändliga backar i de traditionella loppen...

Adam Steen sa...

Precis så! Du har helt rätt. Blir lite mindre utslag på längskidor och långlopp kanske, då det oftast är lättare banor. Men annars är vikten en stor del för att kapa tid!

Johan Berg sa...

Ja för löpningen ger varje kg klart mest effekt. Tycker dock att varje extra-kg märks uppför även för skidåkningen men dom ger ju extra skjuts utför också förstås... :)

Adam Steen sa...

Ja precis. Svårt det där, speciellt när det är så gott med mat och annat ;)