söndag, februari 03, 2019

Orsa Grönklitt Ski Marathon + Bergebo Ski Marathon till helgen


Känslan när jag tittar ut idag är en riktig ”Barnen i Bullerbyn-vinter”, fullt snöande pågår, snön yr förbi fönstret, det har snöat hela natten och temperaturen ligger nu på nio minusgrader. Mysigt faktiskt!


Mitt resesällskap från gårdagen. Håkan Tunander vänster i bild känner jag igen från min tid som friidrottare, han var längdhoppare då. Johan Öhrn till höger i bild känner jag igen via Strava faktiskt. Kul att vi kunde sammanstråla och åka gemensamt upp till Evertsberg. Snacket i bilen under de totala cirka fyra timmarna var nog för en person ointresserad av skidåkning och träning väldigt nördigt. Jag tycker det är kul att prata träning, skidor och så vidare med folk i olika startled av Vasaloppet. Jag tror man kan lära sig mycket av varandra ändå faktiskt! I mångt och mycket märkte jag också att vi till stora delar tänker rätt lika, då främst kring tävlingen, med nervositet, oro, material och så vidare. 

Idag så känner jag mig helt okej i kroppen faktiskt, skönt. Tanken är ändå att köra ett klassiskt pass någon gång under dagen, mest för att få skölja ur kroppen lite och att få nyttja den fina dagen. Nästa vecka så kommer jag att försöka träna lite lättare med två stycken nyckelpass: styrka och ett lättare skierg-pass. Planen är nämligen att köra dubbla långlopp:

LördagOrsa Grönklitt Ski Marathon - ett väldigt fint lopp som kan ha varit ett av de första långloppen jag åkt. Minns en gång kanske 2009(?) där jag vände mig om och tittade bak på det enorma startfältet och nästan fick svindel av känslan! Banorna brukar ofta vara fina här med bra preparering och ganska Vasaloppslik terräng. Kan rekommendera detta lopp både för upplevelsens skull och för bra träning samt seedning inför Vasaloppet. 

SöndagBergebo Ski Marathon - detta lopp har varit ett av mina favoritlopp länge. Enda sedan 2010 när jag kom tvåa. Den dagen var det kanonfina spår och solsken. Sedan dess har jag gillat loppet. Banan här brukar vara lite mer småkuperad och går i en terräng som mer liknar gammaldags skidåkning. Kan även rekommendera detta loppet som är en aning mindre än loppet i Orsa. 

Nu väntar det en dag där vi ska fixa måsten i hemmet såsom tvätt, disk, städning, snöskottning och så vidare. Skönt att vara hemma och göra saker i lugn och ro utan stress. 

Förresten, kajakkillen som var så stark igår och kom tvåa heter: Emil Svensson. Kajakteamet Bohus är verkligen ett starkt gäng och jag ska även erkänna att det känns surt att få stryk av folk som har andra huvudidrotter än just skidåkning. Men så är det väl, är man elittränad i en konditionssport så kan man hävda sig bra i andra konditionssporter med lite specialträning. Skidåkare brukar ju kunna vara starka i exempelvis löpning och cykel. 

2 kommentarer:

Jacke sa...

Köpa kajak till sommaren kanske ? ! :)

Adam Steen sa...

Haha, hade varit något det! Garanterat grym träning, men jag har inte riktigt suget :)