onsdag, mars 06, 2019

102% av maxpuls


Maxpuls-selfie med ryssfrilla, 10 sekunder innan denna så hade jag 198 i puls. Jag som den senaste tiden räknat med 194-195 som min maxpuls.. 




Kamrater! 

Det gick över förväntan att åka skidor faktiskt. Jag trodde inte det, speciellt med tanke på att handleden gör svinont så fort jag rör den. Men jag kunde utan problem åka lugnt klassiskt, skönt det!  Det är ganska coolt ändå att det gått från vår till vinter med kallsnö ige.  

Efter jobbet så bestämde jag mig för att skippa skiergen och bestämde mig för att köra löpbandsintervaller istället. Jag sprang till och från gymet som uppvärmning/nedvarvning. På gymet så var tanken att det skulle bli ett kortare pass som var hårt men inte alltför hårt. Jag misslyckades med den sista biten en aning. 

Såhär körde jag:

5 minuter @ 15% - 9,5 km/h, 176 snittpuls
2 minuter vila 
5 minuter @ 11% - 11,5 km/h, 181 snittpuls
2,5 minuter vila
5 minuter @ 5% - 15,5 km/h, 186 snittpuls
3 minuter vila 
5 minuter @ 1% - 18,5 km/h, 189 snittpuls 

Ja, den första intervallen var förhållandevis komfortabel, förutom den sista minuten. Sedan blev det riktigt jobbigt! På den andra intervallen så tänkte jag redan halvvägs att jag skulle dela upp den på hälften, eller 3 + 2 minuter, men med lite övertalning tog jag mig igenom den och belönade mig själv med lite längre vila till den tredje. Även på intervall tre så var jag sjukt sugen på att dela upp även den då jag var sjukt trött redan halvvägs, men åter så lyckades jag hålla mig kvar i fem minuter. På den sista intervallen så hade jag redan innan ställt in mig på att det inte skulle gå att klara den utan att dela upp den och jag slet som ett djur redan efter 45-60 sekunder. Halvvägs in i den sista så var jag så oerhört stum och trött att jag tänkte: 30 sekunder till, sen kör jag en avslutande två minuter lång intervall. Därefter tänkte jag så två gånger till och vips så var det ”bara” en minut kvar. Otroligt nog så var den sista minuten minst ansträngande i denna intervall. 

Efter den fjärde och sista intervallen så var jag helt färdig. Jag vet att jag ofta överdriver saker, men idag så var det till 100% sanning den första gången någonsin som jag kände att jag höll på spy efter intervallerna, kräkan var upp i halsen och vände. Mysigt!

Tänk vad lite vila, samt ett löpband kan göra med pulsen, orken och benen! Jag sprang i mina Hoka Napali  en mycket bra sko. 

Idag var det första gången som jag använde sportprofilen ”Löpning på löpband” på klockan. Den ska känna av via armen hur fort och långt jag springer. Det funkade väl skapligt, det är ju svårt för den att veta om det är uppför eller inte, så jag antar att det funkar bättre ju flackare lutning man har. 

Inga kommentarer: