fredag, juli 05, 2019

Friskluft i spelbranschen


Ni känner väl till den där härliga känslan av att andas in helt frisk luft under löprundan i skogen? Gärna morgonluften som är sådär extra ren. Känns fräscht och välgörande.

Vet inte hur liknelsen fungerar, men lite så känns det ändå med spelbranschen just nu. Hänger som bekant med lite i vad som sägs och skrivs. Det nya från i år är att vi har en ny spellag i Sverige. Från 1 januari i år måsta alla sajter som har casino eller andra former av spel för pengar ha en licens från Spelinspektionen.

Bättre villkor

Det är fräscht på så vis att hela branschen blivit så mycket renare tack vare den nya lagen. De jag snackat med säger att det är bra både för spelbolagen och för dem som spelar. Kan förstå det. Spelbolagen vet vad som gäller och framförallt vet man nu att deras verksamhet är helt laglig. Det råder det inga tvivel om.

För oss privatpersoner innebär spellagen bättre villkor. Trillade in på sajten Snabbtspel som tar upp just det där med spellicenser. Enligt dem är det rätt så tuffa krav som ställs på alla bolag som vill ha licens. Det som är mest tydligt för mig i alla fall är spelreklamen som man ser på tv. Den får inte vara för säljande eller lova något som t.ex. garanterade vinster eller något i den stilen.

Man har ju diskuterat det där med spelmissbruk också. Nu måste speloperatörer ta ett ansvar. Spelpaus kände jag till sedan tidigare (innebär att man kan stänga av sig själv från spel). Sedan ska det finnas självtest på alla sajter så att man kan testa om man ligger i riskzonen. Bra. Dessutom ska man kunna sätta upp gränser för hur mycket pengar man ska kunna göra av med.

En frän grej som jag inte visste är att all personal på spelsajter ska utbildas i spelansvar!

Branschen måste prestera

Om en spelsajt inte följer reglerna kan Spelinspektionen ge böter eller kort och gott dra in licensen. Det hände ju här om dagen (minns inte vilken sajt det var men det var en av de mest kända). Kraven är tuffare och Spelinspektionen skojar inte. Tror att det kommer att leda till att hela branschen rannsakar sig själv. Det är ju ändå en hel del pengar som står på spel.

Vad tycker jag om detta då? Bra tycker jag. Det måste finnas gränser. Har generellt sett inget emot spel, men alla branscher mår bra av vissa regleringar. Här är det ju dessutom tydligt att det leder till flera fördelar för oss som spelar. Därför gjorde jag liknelsen med friskluft. Det känns som att den nya spellagen är lite som en frisk fläkt för spelbranschen. Och i slutändan är det vi som vinner.

Inga kommentarer: