onsdag, augusti 14, 2019

Fotbollsfebern tar aldrig slut

Ingen rast och ingen ro. Den som trodde att fotbollsfebern var över efter att herrlandslaget tog sig till kvartfinalen i VM i Ryssland 2018, och att damerna tog VM-brons i Frankrike tidigare i sommar, trodde fel. Vi skiftar bara fokus från världen till Europa. Fotboll och Sverige går hand i hand och det är inte mer än rätt att ta en titt på vilka matcher vi ska boka biljetter till eller bänka oss framför i höst. 

Herrlandslaget

Herrlandslaget med Andreas ”Granen” Granqvist som lagkapten har verkligen imponerat sedan VM. Kritikstormen som mötte dem innan de åkte till Ryssland var enorm och ingen trodde att de skulle gå så långt som de gjorde. Tyvärr kom England och satte käppar i hjulen för en semifinalplats, men Sverige har fått sin revansch.

Just nu är landslaget mitt uppe i ett viktigt EM-kval och de ligger tvåa i gruppen efter Spanien. Nästa match är mot Norge på Friends Arena den 8 september. Det blir andra gången som vi möter grannationen. Förra gången slutade mötet 3-3. Däremot måste laget verkligen tänka över sin strategi. Sverige förlorade med 3-0 i mötet mot Spanien den 10 juni. Det stod 0-0 efter 60 minuter men därefter föll det svenska försvaret. En hands på Sebastian Larsson gjorde att Spanien fick straff och efter det kom målen efter varandra. Förbundskaptenen Janne Andersson har fått kritik för att vara för defensiv i sin taktik och spelarna måste börja göra mål. Herrlandslaget har tyvärr också tappatpå FIFA:s ranking och ligger på en 17:e plats. Statistiskt sett bör Sverige ta sig till EM. Enligt bet365 är oddsen för att Sverige vinner gruppen 11.00, även om de som gillar att spela på fotboll ska veta att Spanien har lägst odds på 6.00.


Damlandslaget

Damlandslaget hade ett fantastiskt VM och kom hem med en välförtjänt bronsmedalj. De fick också ge England en knäpp eftersom det var de engelska damerna de mötte i matchen om bronset. Resultatet blev 2-1. Förhoppningsvis kan de göra om bedriften när EM spelas i England 2021.EM-kvalspelet börjar i september och Sverige har hamnat i grupp F tillsammans med Island, Lettland, Slovakien och Ungern. Damlandslaget spelar sin första match mot Lettland på bortaplan den 3 september. Den första hemmamatchen är mot Slovakien den 8 oktober på Gamla Ullevi i Göteborg. Sverige är förhandsfavoriter i gruppen och den högst rankade nationen enligt FIFA. Sverige ligger på en sjätteplats medan det bäst rankade motståndet är Island, som ligger på en 17:e plats. 

Bortsett från prestationerna från de båda landslagen kokar det runt det Svenska fotbollsförbundet. Trots damlandslaget fantastiska prestationer i sina senaste EM- och VM-spel är löneskillnaden mellan de båda landslagen enorma. Det har nu lett titt att SvFF har anmälts till diskrimineringsombudsmannen. 50 före detta landslagsspelare och fotbollsprofiler har även skrivit ett öppet brev som kritiserar SvFF och lyfter fram att de ska representera all fotboll i Sverige, och inte bara herrarna.

Det är ibland svårt att tro att det är 2019. Förhoppningsvis nås en rättvis lösning inom kort så att landslagen kan fortsätta att göra det de gör bäst – spela riktigt bra fotboll! Inga kommentarer: