torsdag, november 14, 2019

Nu drar snart vintersportsäsongen igång

Vi är många som har väntat, men nu är det äntligen dags. Den 29 november drar längdåkningssäsongen igång på allvar när världscupen som brukligt inleds i finska Ruka. Därefter väntar nästan fyra månader med spännande tävlingar innan en världscupvinnare på herrsidan och en på damsidan ska koras. Sedan vi får vi heller inte glömma den alpina världscupen som drar igång på allvar helgen före världscupen i längdåkning. Även det i Finland, nämligen i Levi.Källa: 'Stina Nilsson' by Steffen Prößdorf via Wikipedia (CC BY-SA 4.0)
Ser ut tunt ut på herrsidan för svensk del 

Läget i svensk längdåkning får ändå sägas vara bra inför den kommande säsongen, åtminstone på damsidan. Förutom Stina Nilsson och Charlotte Kalla finns det även några andra damer med potential att nå framgångar. Men, den vi ska ha störst förväntningar på är Stina Nilsson, som har en totalseger i sprintcupen att försvara. Förra säsongen blev det hela åtta segrar i världscupen och två VM-guld.

Sedan ska det även bli intressant att se vad namn som Maja Dahlquist, Ebba Andersson och inte minst Frida Karlsson kan göra. Just Frida Karlsson överraskade stort när hon vid VM i Seefeld körde hem silvret på 10 km klassiskt, som också är en av sträckorna vid världscuppremiären i Ruka 29 november-1 december. 

På herrsidan ser det däremot betydligt mörkare ut för svensk del. Förra säsongen blev det endast en pallplacering för de svenska herrarna i världscupen och det var Calle Halfvarssons tredjeplats i Ruka på 15 km klassiskt. För att hitta en svensk seger på herrsidan i världscupen får vi gå tillbaka ända till mars 2017 när Marcus Hellner vann 15 km jaktstart i Quebec City. 

Något som är glädjande är dock att hela tre svenska orter kommer att stå som värd för tävlingar i världscupen under den här säsongen. Den 8-9 februari är det sprint samt 15 km för damer och 30 km för herrar i Falun. Helgen efter, 15-16 februari, är det 15 km fritt och 15 km klassiskt jaktstart för herrar samt 10 km fritt och 10 km klassiskt jaktstart för damer i Östersund som gäller. Sedan avslutas Sverigeturnén med sprint i Åre 18 februari.


Source: 'Calle Halfvarsson' by Jan Söderström via Wikipedia (CC BY 3.0)


Världscupen i alpint tillbaka i Åre

Världscupen i alpint tjuvstartade redan 26-27 oktober med storslalom i Sölden. Vinnare på damsidan blev blott 17-åriga nyazeeländskan Alice Robinson som tog sin allra första världscupseger. På herrsidan var skrällen desto mindre. Segrade gjorde fransmannen Alexis Pinturault, som enligt spelbolagen också är favorit att ta hem den totala världscupen. Tittar man på betting odds för den alpina världscupen på till exempel bet365 ligger oddset för att Pinturault ska ta hem världscupen på 2.25 medan norrmannen Henrik Kristoffersen har ett odds för total världscupseger på 3.50. 

Alla svenska alpina fans bör redan nu boka in 12-14 mars när världscupen kommer till Åre där damerna ska köra parallellslalom, storslalom och slalom. Förra säsongen var det inga världscuptävlingar i Åre, men väl ett VM där Anna Swenn Larsson var den som försvarade de svenska färgerna med ett silver i slalom. Återstår att se om hon får kliva allra högst upp på pallen i Åre denna gång.

Inga kommentarer: