lördag, januari 04, 2020

100 min skate inkl 5’ tröskel och 5’ 10”-20” + irritationGillar verkligen min Odlo-jacka!Magiska förhållanden på Lugnet idag igen! Världsklass på riktigt!

Det märks att det börjar närma sig tävling och riktig långloppspremiär. Jag är lite mer irriterad, grinig, nervös och på spänn.

Var småstressad iväg i förmiddags för jag ville hinna se sprinten i Tour de ski efter. Får väl skylla mig själv lite här att jag inte var ute i bättre tid. Jag tog mitt pick & pack och begav mig till Bergebo spänd av förväntan på att få till ett lagom träningspass på konstsnön där. Jag slås av att det inte är några bilar när jag kommer dit, blev väldigt nöjd över det först, men när jag ställde mig på spåret så insåg jag varför. Det var totalt blåis där och inte en tillstymmelse till att ens ha försökt fixa till spåren. Jag vet att vintern är oerhört dålig och det går ju inte att påverka. Men blir såklart väldigt besviken när det finns konstsnö, men ingen har ens försökt dragit, eller rivit i det. Tråkigt så klart! Nu menar man på att kommunen dragit in sitt stöd till skidspåren i Bergebo och det är ju också väldigt trist. Men denna kära kommun har ju våra viktiga pensionsräddare som sitter och fikar på Willys hela dagarna att ta hand om. Det förstår man ju att är viktigare så klart. 

Nu får jag väl fan igen för kritiken mot spåren. Men, men. Jag åkte i 2,5 minuter innan jag gav upp. Satte mig i bilen och gav mig av till min gamla hemmaarena Lugnet i Falun. Var ganska less och irriterad.

På Lugnet var det magiska förhållanden och jag blir nästan tårögd över hur bra det är där. Jag har tidigare många gånger varit kritisk även till spåren där, men det är många år sedan nu. De senaste åren har spåren oftast hållit toppklass! 

Bestämde mig i bilen på väg till Falun att ställa larm på mobilen och sedan lyssna på sprinten på SVT play via mina AirPods. Det fungerade väldigt bra och jag blev klar så att jag ändå hann se semifinaler och finalen. 

Själva åkningen gick helt okej, kroppen kändes skapligt. Jag åkte lugn skate i cirka 30 minuter, hann ett varv på nästan 2,9 kilometer och 80 höjdmeter på cirka 10 minuter. När jag gjort denna uppvärmning så betade jag av följande:

- 5 minuter tröskel, 1,90 kilometer, 161 snittpuls, 169 maxpuls, 22,8 km/h snittfart

- 5 minuter 10"-20", 1,47 kilometer, 164 snittpuls, 172 maxpuls, 17,6 km/h snittfart

Fint och snabbt före, helt perfekt! Det blåste rejält under passets gång, motvind uppför och medvind utför. Så långt allt gott. Men tro inte att jag inte irriterade mig även på Lugnet..

Det är galet mycket folk där i spåren och det kan man ju förstå. Det är ju fina spår och det finns ju uppenbarligen ingen annanstans att åka skidor på. Men jag kan inte för mitt liv förstå att vissa som knappt kan stå på ett par skidor ska vara där på spåren och åka, framförallt i utförsbackarna. Det är livsfarligt när man kommer ikapp dessa personer och ofta åker dom i klungor eller i bredd så att man själv blir tvungen att tvärbromsa. Dessutom stannar dom mitt i spåren och har noll koll på vad som händer runt omkring. Man åker i fel färdriktning och beter sig som om man är helt själv i spåren. Detta irriterar mig kraftigt mycket och det är inte bara en gång jag skakar i huvudet under dessa pass. 

Att folk inte lär sig att åka utför är också en gåta för sig. Man plogar sig utför hela backarna, det uppstår en ny inlandsis i spåren efter dom, desto fler personer plogar och så fortsätter det tills det i kurvorna är ren blankis. Istället kan man ju precis som jag göra åka i ytterkanten och trampa sig runt kurvorna i plogvallen som uppstår, hur enkelt som helst och inte det minsta isigt. 

Som ni märker så är jag lite irriterad, men det är väl som jag nämnde i början på grund av morgondagens långloppspremiär i Orsa. Hoppas på ett bättre lopp där än de två senaste årens totala katastrofer. 

Passet idag blev 1,40 timmar långt, 29,38 kilometer långt, jag klättrade 740 meter och snittpulsen blev 133.

Varsågoda att skjuta tillbaka på mig efter dagens kritik. Hej.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Haha, pensionsräddarna...

Vilket gigantiskt misstag det är av våra inkompetenta politiker att ta hit 1,5 miljon analfabeter/lågutbildade under väldigt kort tidsperiod. Man undrar ju hur de tänkte att det skulle funka i ett världens mest högteknologiska länder...

Garanterat det största misstaget i svensk politisk historia.

Adam Steen sa...

Haha ja.

Ja, jag är beredd att hålla med.

Anonym sa...

Vad ska dom göra då, skulle dom köra skidor på Lugnet istället för att fika på skulle du blivit ännu argare...

Adam Steen sa...

Dom får väl skaffa sig ett jobb eller åka hem?

Anonym sa...

Är det inte helt ofattbart att man kan komma till Sverige från ett annat land (I Afrika och Mellanöstern...) och få alla bidrag som finns utan att behöva styrka sin identitet? Det är ju helt ofattbart att det ens är möjligt!

Sedan finns det ju uppgifter om att bara 3-5 % av de som kommit till Sverige sedan 1980 är riktiga flyktingar enligt FNs definition...

Adam Steen sa...

Helt ofattbart!