onsdag, januari 15, 2020

Kost/vikt, vinglig på löpband och nulägeAlfons känner Lugnet i sin hängande stol

Tjenare alla onsdagsglada. 

Gårdagens vilodag var välbehövlig och skön. Det blev inte så mycket mer gjort än att vara hemma och med Alfons. 

Kosten
På mina vilodagar så upplever jag mig mycket hungrigare än vanligt och det är ju något jag gärna vill undvika nu när jag lagt på mig så mycket vikt. Men samtidigt är det ganska svårt att låta bli att äta när magen skriker och jag blir på sämre humör. Men jag kämpar vidare med att försöka tänka på vad jag äter ännu bättre än tidigare, försöker dra ner på småätandet under framförallt kvällen. Brukar vanligen äta ett antal majskakor med smör på. Nu får jag försöka dra ner på antalet majskakor och mängden smör. Dessutom försöka köra med något mer fettsnåla alternativ och något mindre portioner. Fett är ju visserligen bra och egentligen är det nog inte några större korrigeringar jag behöver göra. Jag ska inte gå till överdrift i detta, då är det lätt att det slår tillbaka. Istället får jag bara göra lite små förändringar och tänka till lite extra varje gång jag äter. 

Det kan tyckas löjligt att jag känner mig tjock och överviktig. Men det är ingen hemlighet att man i konditionsidrotter får det lättare vid en lägre vikt. När jag dessutom inte kan träna de mängder som jag egentligen borde eller vill så gäller det ju att försöka optimera på de plan man kan. 

Sen har jag också märkt att min vikt kan pendla över två kilo från ett dygn till ett annat. Så det kanske inte bara är rent fett som jag lägger på mig. 

Känner ni att ni blir hungrigare på vilodagar? Och vad är era bästa tips för viktnedgång?

Ostabil på löpband 
Jag har tidigare nämnt att jag brukar kolla på gamla skidtävlingar när jag springer intervaller på löpbandet. Ganska skönt att koppla bort smärtan på det sättet. Tycker det fungerar bra och jag kollar några sekunder åt gången. Men jag har märkt att när åkarna gör något annat än att bara åka så blir jag själv lite vinglig eller ostabil. Typ om dom slutar staka och tar dricka, eller om det sker någon vurpa. Då blir det något knas i mitt huvud och jag tappar rytmen en aning. Någon som upplevt detta själv? 

Löpband är ju en vanesak och jag minns i början att jag var betydligt mer vinglig än nu. Då fick jag väldigt ofta kolla ner på fötterna var jag satte dom och blev på så sätt mycket mer spänd än nu. 

Nuläget
Det har blivit några nätter på slutet nu som Alfons kommer in ganska tidigt under natten till oss. Jag får så svårt att somna om då att jag blir tvungen att lägga mig i soffan för att få en ”säng” som är stilla. Det är väl någon period han går igenom, kanske mardrömmar. Förhoppningsvis blir det bättre. Det är ju betydligt lugnare nätter nu med Alfons än förr åtminstone och det får vi vara glada över. 

Idag fortsätter vår- eller höstvädret ute. Det skulle kunna vara vilken april- eller oktober-dag som helst. Blåst och 5-6 plusgrader. Snön på Lugnet verkar må riktigt dåligt och i Bergebo vet jag inte hur det ser ut. Tänkte försöka åka i Bergebo imorgon, men vet inte alls hur snöläget är där. Dåligt med uppdateringar på skidspår.se. Vill ju i största utsträckning åka skidor på distanspassen nu. Har en liten känning i benhinnan ibland vid löpning och jag vill ju gärna undvika skador så att jag kan springa bra i sommar. 

Dagens träning kommer dock bli Skierg och jag tänker försöka köra lite kortare, samt hårdare intervaller. Blir kul.. 


6 kommentarer:

Anonym sa...

Om jag haft en platta snett nedanför som jag tittar på kan jag också uppleva vingligheten. Lösningen är helt enkelt en tv skärm som sitter på samma höjd som man tittar rakt in i...

Adam Steen sa...

Okej!

Anonym sa...

Du satsar ju på långlopp och där är vikten av mindre betydelse än i traditionell skidåkning med mer kupering, jag tror inte att ett eller annat överflödskilo, som det högst är frågan om i ditt fall, spelar någon roll (annan än psykologisk). Och när det gäller viktfluktuationer på två kilo från den ena dagen till det andra tror jag till största del handlar om vätska (kom ihåg att ett gram kolhydrater binder tre gram vätska) och hur det har gått på toaletten. Schlappna av.

Adam Steen sa...

Okej. Du har rätt :) men jag vill springa skapligt snabbt också och se smal ut :)

Anonym sa...

Kollade nyss = 86% kolhydrater i majskaka, bra om man vill bulka.

Ta ett helhetsgrepp på innehållsförteckningarna så ska du se att vågen vänder ner.

Kör tex på naturell youghurt eller kvarg ev med lite naturella bär/nötter ist för dessa kolhydratbomber.

Kämpa på, å kolla innehåll.

Adam Steen sa...

Yes box! Tack!