tisdag, januari 21, 2020

Norges skiddominans kan utmanas enligt oddsen

Det har nästan blivit standard att det är de röd-vit-blåa färgerna som lyser på förstaplatserna i flera vintersporter. Det här gäller framför allt inom längdskidåkning men även i grenar som skidskytte och alpint. Sett till oddsen för betting på vintersport brukar det vara just de norska åkarna som är favoriter, men inte alltid. Det finns gånger då de svenska åkarna kan utmana.

Varför är norrmännen så bra på skidor?

Det är en fråga som många har ställt sig genom åren. Handlar det om att de har bättre skidor, mer snö eller på andra sätt har bättre träningsmöjligheter? Sannolikt handlar det om intresse. Även om vintersport är stort i Sverige är det inte lika stort som t.ex. fotboll. I Norge är det tvärtom.


Givetvis spelar utrustning och valla en viktig roll. Faktum är att det är en svensk vallare som ansvarar för flera av de norska åkarnas skidor. Perry Olsson har arbetat för grannlandet sedan 2006 och är bland annat ansvarig för Ingvild Flugstad Östbergs skidor. Hans kontrakt går ut i vår och det svenska landslaget har erbjudit honom en plats i det svenska vallateamet. Enligt utsago vill han däremot stanna i Norge.Damerna är på gång

Norrmännen är samtidigt inte omöjliga att slå och det finns flera svenska åkare på damsidan som kan utmana. I skidskyttet är det norskorna Tiril Ekhoff och Marte Olsbu Roiseland som har dominerat sedan i början av säsongen, men både Hanna Öberg och Linn Persson jagar efter. Öberg har tidigare vunnit både VM- och OS-guld och hon är en av storfavoriterna till att vinna flera distanser under årets VM i Italien. Inom längdskidåkningen finns det flera svenska framtidshopp. De har utmanat så pass mycket att den norska landslagsledningen förra året sa att de förberedde sig på en kommande svensk dominans. Tyvärr har den inte visat sig den här säsongen, då bland annat Stina Nilsson har varit skadad och Frida Karlsson fått tävlingsförbud på grund av sin hälsa. Förhoppningarna är däremot att de ska kunna komma tillbaka innan säsongen är slut.Lyckad skidbetting
För att lyckas med sin online betting är det viktigt att tänka på åkarnas form, väderförhållanden och tidigare resultat. De påverkar nämligen oddsen. Bara för att en åkare är förhandsfavorit betyder det inte att hen är i form inför tävlingarna. Bettare bör därför läsa på om vad som rapporteras av sportmedia och lyssna på expertanalyser från t.ex. Vinterstudion eller liknande program. Det kan till och med vara en idé att se vad åkarna har skrivit på sina sociala medier. Kanske gick det dåligt på en träning som kan påverka hur kommande tävling går? En annan viktig sak som de som vill lyckas med sin betting måste tänka på, är att betta med förnuftet och inte med hjärtat. Visst vill man se de blågula färgerna på pallen, men om en åkare inte har hamnat bättre än på en 40:e plats är sannolikheten inte stor att hen går och vinner en tävling, även om chansen givetvis finns. 

Just nu finns en norsk dominans inom vintersporten, men de är inte helt överlägsna. Åkare från andra nationer utmanar och har tagit sig förbi i spåren, vilket både har slutat i bättre pallplaceringar och totalcupssegrar.

Inga kommentarer: