tisdag, mars 24, 2020

Fenomenet Therese Johaug

Hur är det möjligt? Hur kan en skidåkare bli så oerhört mycket bättre i skidspåren att man lämnar hela klungan bakom sig efter bara några minuters åkning? Medierna har studerat hennes framgång och hur hennes livstil har givit de resultaten inom hennes framgång. Är det den hårda träningen som har lönats av?


Tillbaka i spåren efter skandalen 
När Therese ”Duracellkaninen” Johaug kom tillbaka efter nästan två års frånvaro blev allt som vanligt igen. Johaug hade bevisligen inte legat i hängmattan under avstängningen – snarare tränade hon hårdare än någonsin. I spåren är hon nästintill oslagbar, och under Ski Tour – den nya norsk-svenska touren – tog hon sin allra första seger i sprint. Låt vara att sprintbanan var lite speciell då den gick uppför delar av Åres slalombacke. Det visar ändå på att hon har utvecklats – på alla områden. 

Om någon trodde att hon skulle vara lite ringrostig vid återkomsten, så visade hon motsatsen ganska omgående. Och med tanke på hur hon tränar var det knappast förvånande.Johaug fick smisk på hemmaplan i Holmenkollen 
Holmenkollen. Klassikern och alla norska skidåkares stolthet. Det är här man ska visa upp sig för den galna publiken. Det är här man helst av allt vill vinna. Där Ebba Andersson kom på pallen förra året och med odds tips att de kan ske igen. Det är riktigt bra konkurrens inom skidåkningen. Om Johaug fortsätter träna som hon gör, så är chanserna stora. 

Och för Johaugs del började tävlingen som de brukar göra. Efter tio minuters åkning var det ingen som orkade hänga på i hennes tempo – inte ens Heidi Weng, som är erkänt duktig hängåkare. Avståndet ökade varv efter varv, och var som mest uppe i över en minut. 

Det vände när det återstod 12 kilometer. Charlotte, Ebba och Frida var de enda som tillsammans med Pärmäkoski bytte skidor vid varvningen. Efter en stund lämnade Frida och Ebba resten av klungan bakom sig. Plötsligt tog man in på Therese, och med några kilometer kvar var Frida Karlsson ensam i jakten. Det slutade med en spurtuppgörelse och Frida gick segrande ur den striden. Precis som när Stina Nilsson spurtade ner henne på VM-stafetten hade hon inte farten i sig. Och Frida Karlsson tog sin första världscupseger.

Snöpligt slut på skidsäsongen 
Nu väntade man bara på att få se en spännande avslutning på säsongen, med sprinten i Quebec och sedan de sista tävlingarna i Canmore. Skulle Linn Svahn lyckas vinna sprintcupen redan under sin första säsong i världscupen? Enligt alla odds tips skulle det nästan räcka med att hon ställde upp för att säkra vinsten. I matchen mot värsta konkurrenten Jonna Sundling stod oddsen på 1,53 gånger pengarna på att Linn skulle vinna.

Men säsongen tog slut i förtid. Svenskarna skickades hem från Kanada cch kort därpå meddelade FIS att tävlingarna i Canmore ställs in. Lite senare ställdes också de båda sprintarna i Quebec in.

Snopet. Säsongen är över för oss svenskar. Men Linn Svahn vinner sprintcupen före Jonna. Gott så.

Inga kommentarer: