söndag, maj 31, 2020

Siffror från träningsårets sex första veckor + 51 km stak idag
Träningssammanfattning
Vi stänger nu träningsveckan. En ny vecka med bra träning. För er som är lika nördiga som mig så följer nedan veckodosen för de sex första veckorna detta träningsår:

V17: 14 h - 186,6 km
V18: 15,35 h - 241,1 km
V19: 9,30 h - 143,9 km
V20: 16,10 h - 230,9 km
V21:18,20 h - 279 km
V22: 15,05 h - 225,1 km

Har kommit igång betydligt bättre än de senaste åren. Men det har väl sin förklaring i att jag nu har mer ensamtid till att lägga på denna hobby. Jag kommer mata på vidare så länge det funkar mentalt och fysiskt. Att veckomängden inte är högre har väl sin förklaring i att jag vilar en dag i veckan, samt att 1-2 dagar brukar innehålla lite mindre mängd och istället intervaller. För det känns ändå som att jag tränar mer än 14-18 timmar i veckan, både i kroppen och huvudet. Men jag tycker ändå att det börjar svara nu och att jag tål det. Kul! Hoppas på att fortsätta kunna bränna av 14-20 timmar per vecka, under lång tid framåt. 

Dagens träningspass
I strålande sol fick jag idag åter träna, bara det är ju värt att fira. Jag njuter i fulla drag när vädret är som idag! Jag hade en plan om att blanda kupering och flackt idag. Så först begav jag mig till Skräddarbacken och snurrade lite där, för att få höjdmeter. Sedan åkte jag en flack vända via: Lindan - Trollebo - Baggbo - Spraxkya - Alderbäcken - Hjärpbo - Lindan. Avslutade därefter med en ny vända upp till toppen av Skräddarbacken. 

Jag har en fin "bana" från Skräddarbacksrondellen upp till toppen där bussarna vänder. Den mäter 3,80 kilometer och stiger 84 höjdmeter enligt Strava. Mitt rekord där är 12,08 från någon intervall jag kört där. Idag ville jag gasa på lite grann i alla fall, för att få ge kroppen lite stryk. Det svarade bra och jag var bara över AI-puls under den sista minuten. Det slutade på 13,52 idag, med en snittpuls på 141. Bra Adam. 

Under den sista timmen så körde jag 10 spurter på 12 stavtag vardera. Det är dels för att jag vill hålla i och helst utveckla snabbheten. Men det är även en form av teknikträning för att hitta träffen och även styrketräning då man belastar exakt de musklerna man använder när man tävlar maximalt. 

Körde på mina Swenor 4 idag igen, sköna rullskidor helt klart. Men rullar inte tyngre än Elpex 4, så den myten kan vi nu ta död på. 

Passet blev tre timmar på sekunden, 51,76 kilometer, innehöll 555 höjdmeter och snittpulsen blev 122. Lite skillnad mot gårdagens löppass där jag snittade 150 i puls, men det återspeglas inte riktigt intensiteten, hade ovanligt hög puls igår, delvis på grund av att jag hade en liten tendens till vätskebrist. Men jag säger det återigen, att kombinationen stakning och löpning är riktigt bra, tror åtminstone jag!

Njut i solen nu, vi hörs!

10 kommentarer:

Vingelpelle i led1 sa...

Hallå legenden.

Swenor har justerat trögheten på sina 4:or inför detta år så dom rullar betydligt lättare nu på ett par 2020 års modell.
Folk tyckte tydligen det var för stor skillnad mellan 3:orna och 4:orna. Tråkigt för oss som gillar lite motstånd i träningen.
Elpex 4:or finns ju redan om man vill ut på snabbrull.

Adam Steen sa...

Hej. Jag har hört det. Men ändå, det är en myt att swenor 4 går tungt ;)

Pappa-Stak sa...

Du lägger ner din själ i att berätta om ditt skidåkarliv för oss som läser, så lite uppmuntring genom kommentar kan vara på sin plats... 🙂
Du är ju riktigt benhård på att tåla långa pass/många timmar, pang bara, så är du igång m. riktigt tunga distanspass, imponerande!
Men, glöm inte att intensiteten M Å S T E vara anpassad...lugnt lugnt ska det gå på distanspassen, och när det är ljusa fina dagar o kvällar och det spritter i kroppen är det lätt att ligga för högt i intensitet och man tömmer kroppen. Hög intensitet = bara på korta pass...annars kan hösten o förvintern bli tung...det är trots allt några (många) veckor kvar till 1a söndagen i Mars... 🙂

Adam Steen sa...

Åh tack!! :)

Ja. Det har du rätt i. Det ska jag tänka på ju närmre säsong jag kommer. Sen är ju intervallerna det viktigaste, att de går att genomföra på bästa sätt. Går inte det så får jag anpassa genom långsammare distanspass också :)

Tack för en fin kommentar :)

Vingelpelle i led1 sa...

Jag är glad att ha både *gamla* swenor 4:or och godis (elpex) 4:or så man kan ut å köra lättrull ibland:)

Adam Steen sa...

Haha. Tyst nu. I min värld så är alla swenor 4 lika och rullar som Elpex 4 ;) men ska vi vara så, så kan jag berätta att jag har ett par gamla Elpex 4 också som rullar tungt som döden :)

Vingelpelle i led 1 sa...

Så länge man inte jagar snittider som skåningarna spelar det ju mindre roll:)
Det viktiga är ju ändå att dom är tröga :)

Adam Steen sa...

Sant det :)

Anonym sa...

Vilken årgång på elpex 4or blev mindre tröga??

Adam Steen sa...

Inte helt 100, men 1-3 år sedan skulle jag chansa på.