onsdag, augusti 12, 2020

Poker och längdskidåkning: En jämförelse med flera likheter

Poker och längdskidåkning ligger på varsin ände av spel- och sportskalan. Eller? Faktum är att det finns flera likheter mellan de två, och utövare från respektive hörn kan hitta både tips och inspiration. 

 

Fysisk som mental träning krävs

 

Längdskidåkning, oavsett distans, är en sport som kräver fysisk kraft och uthållighet. Skidåkning utgör den största delen av träningen eftersom det handlar om att förbättra alltifrån teknik till åkstil. Utöver det, och framför allt under sommarhalvåret, åker många skidåkare rullskidor, cyklar eller springer för att behålla sin kondition. Det finns ett stort fokus på styrketräning eftersom en stark bål och rygg är minst lika viktigt som starka armar och ben. All den här träningen följs upp med en hel del mental träning. Professionella längdskidåkare arbetar mycket med sin visualisering, nervositet och rädsla. Visualiseringen handlar om att hitta sitt mål, visualisera det och sträva efter det. Nervositetsträningen handlar om att göra något bra av den pirriga känslan som uppstår i kroppen inför en tävling. Nervositet är en viktig känsla, men den kan både stjälpa och hjälpa åkare. Det finns även åkare som måste jobba med en viss rädsla och ångest. Detta kan handla om att det finns en rädsla för att åka utförs, uppförs eller helt enkelt en oro för att tävla och göra bort sig. 
Skidspår i skogen. Källa:
Unsplash

Tro det eller ej, men pokerspelare delar ett liknande träningsupplägg. Poker har gått från att spelas på rökiga casinon med tillgång till bufféer av skräpmat och alkohol, till att bli ett spel vars utövare tänker lika mycket på träning som elitidrottare. Pokerproffset, Daniel Negreanu, har sedan ett antal år tillbaka en personlig tränare som hjälper honom att hålla kroppen i form. Han följer ofta med Negreanu på längre pokertourer för att pokerspelaren inte ska riskera att tappa formen. Modern forskning har visat att pokerspelare faktiskt blir bättre vid pokerbordet, vare sig det är live, online eller virtuellt, om de har en god fysik och tar hand om sin mentala hälsa. Det leder till att de orkar koncentrera sig längre och de blir mer uppmärksamma på hur de ska spela sin hand och hur motståndarna verkar spela sina. Likt längdskidåkare behöver pokerspelare teknisk träning. Spelare måste öva och tävla för att bli bättre. Detta kan skapa samma mentala hinder som för skidåkare. Det kan uppstå nervositet och rädsla, och för att nå sitt mål måste det visualiseras.  

 

Poker till OS: En onödig önskan?

 

Likheterna mellan poker och längdskidåkning sträcker sig längre än till träningen. Både poker och längdskidåkning har sina internationella organisationer och det finns poker- och skidförbund på nationell nivå. Det arrangeras stora pokerturneringar och mästerskap, såsom World Series of Poker. Längdskidåkningen har sina världscuper, Tour de Ski och ett stort antal nationella längdtävlingar som är öppna för amatörer, semiproffs och proffs. Den här likheten till en sport som längdskidåkning har fått hängivna pokerspelare att undra om det inte är dags för pokern att göra sitt intåg i OS. Det uppfyller trots allt flera av kraven som ställs för att en sport ska få vara med. 

 

Poker är ett spel som har flera olika discipliner, eller varianter, som sträcker sig från Texas hold’em till Omaha och 7 Stud. Var och en av dessa varianter kan spelas i olika versioner. Pokern har en internationell, ideell organisation som främjar kortspelet och ser till att det finns internationella riktlinjer och regelverk. Enligt 888 Poker är detta några av kraven för att IOC, som står för den internationella olympiska kommittén, ska överväga om en sport kan väljas in och bli en uppvisningsgren. De flesta som spelar poker veta att spelet kräver stor skicklighet och det finns flera likheter med t.ex. schack, som har erkänts som sport av IOC. Däremot är det turelementet i poker som gör att det finns ett motstånd mot att det ska räknas som en precisionssport. 

 Dealer blandar korten på pokerbordet. Källa:
Pexels

 

På samma sätt som det finns pokerspelare som vill se poker i OS finns det de som inte ser poängen. På senare år har den historiska tävlingen tappat i både status och intresse. OS-deltagare vinner visserligen ära och får chansen att vara med i ett historiskt event. Men om vi ska ta och titta på vilka tävlingar som numer har mest prestige, och som faktiskt ger deltagarna mest vinstpengar, kommer OS långt efter. OS har samtidigt fått svårt att hitta värdstäder då det har blivit otroligt dyrt att arrangera spelen. Vinter-OS möter i sin tur problemet med klimatförändringarna och det blir allt färre platser som har tillräckligt med snö och is för ett treveckorsevent. Det finns däremot inga tecken på att OS kommer att läggas ned. Kommittén står istället inför flera utmaningar, och när de har lösts kanske poker kan komma upp som förslag på en ny sport.  

 

Längdskidåkare vid pokerbordet

 

Det är inte ovanligt att se längdskidåkare vid pokerborden. VM-, OS och världscupmästaren, Petter Northug, har spelat poker i flera år och har deltagit i både European Poker Tour och i World Series of Poker flertalet gånger. Trots sina två OS-guld, tretton VM-guld och två totala världscupssegrar har Northug ännu inte lyckats ta en meritseger i poker och hans föredragna pokervariant Omaha Pot Limit. Northug, som kommer att få en staty rest i hemlandet, har vid flera tillfällen haft sällskap vid pokerbordet av andra längdåkare. En av dem är den före detta svenska åkaren, Marcus Hellner. Petter Northug i solglasögon. 


De två rivalerna grävde inte ned stridsyxan när de klev ur pjäxorna och lämnade skidspåret. Deras rivalitet har visats i såväl tennis, skoteråkning och poker. Hellner har också deltagit i både ETP och WSOP. 2013 var han med i final av European Poker Tour i Monaco. Hellner har likt Northug lyft fram att poker, oavsett variant, både är en form av underhållning och mental träning. På sin blogg skrev han att pokern blev ett sätt att använda hjärnan, vilket var en perfekt blandning till hans dåvarande intensiva träning. Den här kombinationen kan ha bidragit till att han blev en relativt framgångsrik amatörpokerspelare.

 

Det är ingen som betvivlar att det krävs både mental och fysisk styrka för att bli en bra längdskidåkare, men att det även behövdes som pokerspelare kan komma som en nyhet. Det verkar som att det finns en grundformel för att bli framgångsrik inom sport och spel, oavsett om det gäller poker eller skidåkning. 

 

Inga kommentarer: