fredag, september 25, 2020

Historian om den legendariske skidåkaren Per Elofsson


Det är lätt för atleter att falla i glömska. En hel nation kan följa deras öde, glädjas med deras triumfer, bli nedslagna av deras nedgångar. När karriären är över försvinner kan detta snabbt. De fyllda arenorna skanderar nu andras namn, följer deras kamp för ära. En som fick uppleva detta är Per Elofsson, Röbäck-sonen som kom från ingenstans och blev namnet på mångas läppar runt om i Sverige. Han blev Sveriges skidkonung i början av 2000-talet, en titel som därefter ändrades.

Per Elofsson var för många ett relativt okänt namn i slutet av 90-talet. En världscup-tävling 1998 i Finland blev hans genombrott, då en 21-årig Elofsson knep förstaplatsen framför legendaren Bjørn Dæhlie. Det sägs ha varit en chock för tittarna men inte en slump. Han följde upp segern med att dagen därefter vara med och leda Sverige till en seger i stafetten. Genombrottet var ett faktum.

Framgångerna på världscupen

Han vann den totala världscupen 2000/2001. På andra plats kom Johann Mühlegg. Elofssons världscup-seger var den första svenska triumfen sedan Gunde Svan som vann under år 1988/1989. De svenska framgångarna hade med andra ord lyst med sin frånvaro under mer än ett decennium innan Elofsson slog till. Inför den nästa världscupen är oddsen högre för våra norska grannar. 1.35 i odds, enligt Betsson för Henrik Kristoffersen och 34.00 för Kjetil Jansrud. För tilfället är det tyst på den svenska sidan.


Källa: Per Elofsson på Svenska Idrottsgalan 2014." av Frankie Fouganthin (CC BY-SA 4.0)


Elofsson nöjde sig inte med att bara ta hem segern i världcupen, utan hade ytterligare en succésäsong 2001/2002. Han vann världscupen på nytt, utöver att ta två individuella VM-guld 2001 i Lahtis, samt en silvermedalj i stafetten.  Det nalkades nu OS i Salt Lake City 2002. Elofsson gick in som favorit i herrarnas 30 km masstart. En masstart som bevittnades av oerhört många svenskar, både hemma i tv-sofforna och på plats. Mühlegg satte ett frenetiskt tempo inledningsvis vilket noterades av expertkommentatorn, Jonas Karlsson.

 - "Kan Mühlegg verkligen köra så hårt utan att dom orkar hänga på?"

Elofsson var en av få som försökte att hänga med i Mühleggs tempo, som for fram som en furie i skidspåren. Han orkade till slut inte längre, utan valde att avbryta loppet efter halva distansen. 

Detta var dessvärre sista gången vi fick se Per Elofsson i sitt essé ute i spåren. Han vann förvisso ett VM-guld i Val di Fiemme året efter, men valde kort därefter att lägga ner karriären, blott 28 år gammal.  Det som skedde under mästerskapet i Salt Lake City blev för mycket för Sveriges skidkonung.

Mästarnas Mästare

Som den sanna mästare Per Elofsson är så blev dock inte detta slutet på hans framgångar än skidåkning. Vi har bland annat fått honom som expertkommentator i SVT och när den första säsongen av "Mästarnas Mästare" avgjordes så gjorde Per Elofsson i slutändan det han är bäst på. Mästarnas Mästare är ett program där tidigare svenska stjärnor inom sportens värld möter varandra i olika grenar. Det är till slut bara en deltagare kvar, mästarnas mästare. Elofsson tog hem slutsegern och fick än en gång ställa sig högst upp på prispallen.

En gång en konung, alltid en konung. 
 

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag kommer aldrig glömma Per`s kommentar till reportern (efter en tävling) när denne frågade om hur lång tid tar återhämtningen efter en tuff backe under tävling?,Per sa = 2 djupa andetag.