onsdag, september 23, 2020

Kalla & bragden i Sotji 2014

 


Källa: "Ebba Andersson, Frida Karlsson, Charlotte Kalla och Stina Nilsson efter stafettsegern i VM 2019" av Granada (CC BY-SA 4.0)

Vissa ögonblick inom sportens värld etsar sig förevigt fast i minnet. Var man befann sig när det hände, vilka som var med, hur glädjen spratt i hela kroppen. Vare sig det gäller Sveriges VM-brons 1994, bragdvändningen mot Finland i ishockey-VM 2003, Stefan Holms OS-guld i Aten 2004 eller Charlotte Kallas makalösa upphämtning i Sotji 2014. Våra minnen beror givetvis ofta på hur stort intresse man har för sporten, men vissa berör oavsett. När det gäller stafetten i Sotji 2014 är det ett sådant minne som alla skidintresserade alltid kommer att minnas med ett leende på läpparna.

Damernas 4x5 km stafett har historiskt sett inte varit en stark gren för Sverige. Innan OS i Sotji 2014 togs den senaste medaljen i samma gren 1968 under OS i Grenoble. Inför denna upplaga var Norge storfavoriter och frågan var snarare vilka som skulle knipa silver/bronspengen. Den norska uppsättningen med Heidi Weng, Therese Johaug, Astrid Uhrenholdt Jacobsen och Marit Björgen kändes ostoppbara. Det skulle dock sluta med fiasko för våra grannar i väst. 

Ida Ingemarsdotter gav Sverige en bra start efter den första sträckan och låg då trea, strax bakom Tjeckien och Ryssland. Emma Wikén följde upp detta med en strålande sträcka och gav Sverige ledningen, tätt före Finland och Tyskland. Den tredje sträckan blev desto tuffare för Sverige, då Anna Haag inte kunde hänga med i Kerttu Niskanen och Claudia Nystads tempo. Hon lämnade över till Charlotte Kalla med inte mindre än 25 sekunder upp till den ledande finska/tyska duon. En utmaning som då kändes omänsklig att kunna ta sig an.

Charlotte Kalla har varit aktiv på proffstouren sedan 2006. Hon kanske inte längre är på sin absoluta topp, men är fortsatt en stor atlet som inspirerat många andra svenskor. Sett till odds online ger hon 200,00 i odds att vinna den kommande världscupen, samtidigt som storfavoriten Therese Johaug ger 1,27. Ett odds som hade känts osannolikt om vi skruvar tillbaka datumet igen till 15 februari 2014 i Sotji.
25 sekunder ska vara snudd på omöjligt att ta igen, även om man heter Charlotte Kalla. När hon begav sig ut på den sista sträckan kommenterade expertkommentatorn Emelie Öhrstig uppgiften som Kalla hade framför sig.
 - "Kalla är på jakt så klart, men det är en tuff uppgift det här."

När den första tidtagningen för Kalla klockas efter 1,7 kilometer så är hon 18 sekunder efter. En omedelbar pulshöjare nu när hon fått upp vittring på Lähteenmäki och Hermann. När halva sträckan är avklarad så har hon knaprat in ytterligare 5 sekunder. Det dröjer till den sista stora nedförsbacken innan stadion som hon har kontakt, vilket nu fått folket hemma i tv-sofforna att ställa sig upp av nervositet. Lähteenmäki har ledningen inför den sista kurvan, men släpper innerspåret till Kalla. En lucka som är alldeles för stor för att inte utnytta uppstår och Charlotte Kalla från Tärendö kan segla förbi både Hermann och Lähteenmäki på upploppet. Bragden är ett faktum.

Detta är en bragd som är svår att beskriva i text, utan måste bevittnas. Även om den rullat i repris flera gånger sedan dess så är det alltid ett klipp som ger en rysningar att se. Guld till Sverige och sedermera även Bragdguldet till det svenska stafettlaget. En stark insats överlag, men inget annat än en övermänsklig prestation av Charlotte Kalla den där dagen i februari 2014.
Inga kommentarer: