måndag, september 07, 2020

Klätterskor

 Tjenare kära bloggvänner!


Jag håller ju som bekant på med ett fasligt idrottande. Mina främsta sporter är i nämnd ordning: Längdskidor/rullskidor, löpning och landsvägscykel. Till dessa sporter så krävs det ju en del utrustning. Man förstår nog ganska lätt att det krävs en del material till längdskidor och cykel. Men faktum är att även i löpning så behövs det en del material, jag har säkert 10-15 olika par löparskor, det kanske är i mesta laget, men säg att man åtminstone behöver 2-3 olika par, för olika sorters träningspass och underlag. 

Av ovan nämnda orsaker så har jag ju ändå hyfsad koll på att det behövs bra prylar för att utöva en sport.  Under en tid så har jag funderat på att testa klättring. För några år sedan så var jag till en närliggande klätterhall och fick prova på det. Det är sjukt roligt, adrenalinet flödar och dessutom är det ju bra träning för i princip hela kroppen. Jag sökte på klätterskor för nybörjare idag och fick återigen en bekräftelse på att det är viktigt med bra material. Det är nämligen så att klätterskor är den viktigaste delen i just klättring. Många tror säkert att styrkan är viktigare, så är alltså inte fallet. 

När det kommer till klätterskor så finns det tre olika varianter som har olika för- och nackdelar: Neutrala skor, mellan (något böjda tår) och aggressiva (kraftigt nedböjda tår). Jag som är nybörjare behöver ett par neutrala, utan böjda tår. De neutrala skorna lämpar sig främst för nybörjare och de liknar mer ett par "vanliga skor", med skillnaden att sulan/skon är gjord för klättring. Men i komfort ska de vara som en vanlig sko. 

Fördelarna med en neutral nybörjarsko är: bra för nybörjare, hög komfort, bra att klättra i sprickor med och att dom passar för inomhusklättring (som inte innehåller överhäng). 

Nackdelarna med de neutrala skorna är: inte optimala på avancerade leder med överhäng, sulan är tjockare än på andra typer av klätterskor (vilket ger mer komfort, men mindre kontakt mot väggen/berget). 

Som nybörjare är det nog allra bäst med dessa neutrala skor, för att på så sätt vänja sig vid klättringen. I takt med att du blir en bättre klättrare så kan du ju titta på skor med mer böjda tår och tunnare sula. Det är väl som i princip alla andra saker i livet: ju mer du tränar på det, desto bättre blir du. 


Inga kommentarer: