fredag, september 18, 2020

Snart dags för en ny skidsäsong

 Då var det dags för vinter igen, nästan. Förhoppningsvis är det barmark en liten stund till. Den stundande vinter kommer att bjuda på allt annat än sport- och aktivitetsbrist. Då är det dags för vintersporterna med längdskidåkningen i spetsen, att börja igen. Med tanke på den form som det svenska längdlandslaget hade förra säsongen känns det som att det kan bli riktigt spännande att följa världscupstävlingarna i år.

 

Ny sprintdrottning

 

Om det var någon åkare som stack ut förra året så var det Linn Svahn. Hon debuterade i världscupsammanhang och vann hela sprintcupen. Det gjorde hon med två guld och ett brons. Det råder inga tvivel om att det är hon som är förhandsfavorit inför säsongen. Oddset att hon vinner sprintcupen igen är enligt bet365 odds tips 1.61.
Svahn verkar redan vara i form. I slutet av augusti vann hon 10 km klassiskt i Alliansloppet, vilket kördes på rullskidor. Hon var inte den enda från landslaget som ställde upp. Det gjorde också Moa Lundgren, Charlotte Kalla och Frida Karlsson. Samtliga kvinnliga deltagare slutade på topp elva. På herrsidan fanns bland annat Oskar Svensson, Jens Burman och Calle Halfvarsson. Halfvarsson såg först ut att vinna loppet, men en snäv sväng gjorde att han föll mot asfalten och skadade både höften och armbågen. Olyckan ska ha gått okej och han verkade komma lindrigt undan med blåmärken och skrapsår.   

 

Vallaproblemet borta?

 

Inför säsongen har det svenska skidlandslaget en ny vallachef. Petter Myhlback tar över som chef och med i teamet finns Perry Olsson, som har skött om vallan i det norska landslaget i flera år. Det här har ökat förhoppningarna på att de svenska skidåkarna inte kommer att ha samma problem med vallan som under föregående säsong. Då kritiserade både Jens Burman och Linn Svahn vallan i media. 

 

Nu verkar de i alla fall som att vallateamet har en bättre struktur. Kommunikationen mellan åkarna, vallarna och ledningen sägs också fungera. Det nya teamet har däremot bett skidåkarna om att komma till dem med eventuell kritik på vallan, istället för att vända sig till media. Burman har i sin tur sagt till Aftonbladet att han alltid kommer att säga vad han tycker om vallan – vare sig den är bra eller dålig, men att han kommer att säga det på ett bra och snällt sätt. 

 

Sista säsongen i Vinterstudion

 

Världscupen i längdskidåkning har visats på SVT och i deras Vinterstudio i över tio år. Säsongen 20/21 verkar däremot bli den sista. Från och med nästa säsong, och fram till 2026, kommer alla tävlingar i längdskidåkning att visas av Nent Group på Viasat-kanalerna. Den här säsongen kommer alla tävlingar i alla fall att sändas av SVT. 
Världscupen kommer att börja som vanligt i Ruka, i Finland, den 27 november. Sverige kommer inte att arrangera några tävlingar i år. Istället kommer man att arrangera sprintstafetten och fristilssprinten i Ulricehamn den 16 januari, 2021. 15 och 10 km klassiskt och klassisk sprint kommer sedan att köras i Falun den 30-31 januari. 

 

Nog ser man fram emot den kommande skidsäsongen! Det gäller både att heja fram landslaget och att själv få ställa sig på skidorna. 

Inga kommentarer: