tisdag, februari 09, 2021

Omtyckta längdskidorter i Sverige

När det har kommit tillräckligt med snö är många kommuner ute och drar skidspår i sina elljusspår. Om inte, finns det ofta en eller två eldsjälar som gör jobbet för att alla ska kunna åka – en eloge till dem! Trots att längdskidor kan åkas mer eller mindre över hela landet, finns det några spår och orter som sticker ut ur mängden. Detta är både för sin profil bland åkare, och för sin naturliga skönhet.


Alla kan åka längdskidor

 

Längdskidor har ökat i popularitet. Det har ofta stått vid sidan av den snabbare, alpina åkning men det har skett ett skifte. Kanske beror det på det svenska landslagets fantastiska prestationer i världscuperna. Kanske beror det på att fler kändisar och andra idrottare syns i skidspåren. Den kända formel 1-föraren, Lewis Hamilton, är en van skidåkare. Förra sommaren slog han flera av Michael Schumachers gamla rekord och bet365 gav honom goda odds tips. Dessa har förts över till det här året och oddset att han vinner förarmästerskapet är 1.36. 

 

Till dess att motorsäsongen börjar slappnar Hamilton, och många andra, av i skidspåren. Att åka längdskidor kan både vara en avkopplande och utmanande aktivitet. Det är relativt enkelt, förutsatt att man kan grunderna. KallaSverige har beskrivit de främsta tipsen för nybörjare, såsom kläder och bra vallade skidor. De flesta börjar med att staka sig fram. När stakningen sitter är nästa steg stakning med frånskjut och sedan att börja åka skate, eller diagonalåkning. 


Tre hyllade längdskidorter och deras spår

 

Sverige är ett land med flera längdspår och skidorter. Alpint och längdåkning går ofta hand i hand, även om några orter är mer förknippade med längdåkning och vice versa. 

 


Källa: UnsplashOrsa Grönklint

 

Vasaloppsentusiaster, och andra längdåkare, hittar fina spår i Orsa Grönklint, i Dalarna. Några av de finaste spåren är Gröna Milen, som är 10 km, och Kallbolsrundan på 16 km. Här finns en varierad natur med myrar, sjöar, djupa skogar och vida vidder. För den som vill bli bättre på sin teknik finns det ett centrum för skidåkning i Grönklint.

 

Sälenfjällen

 

Den som vill åka skidor i lummiga, snötyngda ”trollskogar” har 250 km spår att välja bland i Sälenfjällen. Två populära spår är Högfjällsspåret på 10 km och Myrflodammen på 8 km. 

 

I Sälenfjällen ligger den populära skidorten Stöten, som blev framröstad av Freeride som Sveriges bästa skidort 2021. Det är framför allt fjällets längsta nedfart på 3060 meter som lockar besökare, men också dess längdspår. I dalen finns kortare skidspår som är mellan 3–8,5 km långa. På fjället finns längre spår, som t.ex. Östra Granfjällsturen på 15 km.

 

Funäsfjällen

 

Funäsfjällen har ibland kallats för svenska längdskidåkares Mecka. Här finns Sveriges, till och med världens, största spårsystem. Det finns 300 km sammanhängande och preparerade spår och de passar både elit och motionärer. Det mest klassiska spåret är Mittåkläppsspåret, som är 22 km långt. Spåret är en utmaning med både tuffa backar och långa utförsåkningar, men utsikten och miljön är värd mödan. Andra omtyckta spår är Fjällnäs Grön, som är 10 km, och Solskensturen som kan göras 15-20 km lång. Källa: Unsplash

 

Det finns ingen brist på skidorter med längdåkning i Sverige. Den som tröttnar på att åka samma rundor i elljusspåret kan välja bland flera fjällorter, oavsett nivå på skidåkningen. 

 

Inga kommentarer: