Padel, en ny sport


Padeltennis eller Padel som det kallas av utövarna är en relativt ny sport för svenska folket. Ursprungligen kommer sporten från Sydamerika och blev otroligt populärt i främst i Mexico och Argentina. Snabbt spreds sig även Padel till Spanien där man idag finner dom absolut bästa spelarna o det finns tusentals padelbanor runt om i hela Spanien. Internationella Padelförbundet grundades redan 1991 och det första världsmästerskapet gick av stapeln året efter. VM i Padel har spelats vartannat år sedan dess. I Sverige fick Padel sitt riktiga fäste runt 2016 då dom första Padelhallarna slog upp dörrarna. Sporten har snabbt fått spridning och nu har alla större städer en padelhall som oftast är full av Padelentusiaster. 

Padel är en blandning av flera racketsporter men likheterna med tennis och squash är mest påtagliga i både hur det spelas och regelmässigt. 

Padelregler
För den som provar Padel första gången kan reglerna kännas lite svåra att ta in men dom flesta som provat säger att det går snabbt att komma in i hela regelverket. 

* Padel spelas alltid i dubbelformat dvs två i samma lag. 

* Poängräkningen är bland det enklaste för dom som spelat vanlig tennis. Den skiljer sig nämligen ingenting.

* Du har två servar på dig och spelas i set till bäst av 6 game. Ett set måste vinnas med två games marginal och skulle det stå 6 lika så avgörs setet i ett tiebreak.

* Serven skiljer sig från tennis då bollen först ska studsa och sedan slås underhands.

* Serven måste träffa den diagonala serverutan och får sedan träffa glaset men inte gallret.

* Bollen får studsa max en gång i marken på egen sida innan bollen ska slås över.

* Bollen kan dock studsa i glaset eller gallret men studs i marken krävs innan.

* Om en boll studsar i glasväggarna eller gallret innan studs på motståndarens sida räknas detta som ut.

* Man får slå bollen direkt i glaset på egen sida och sedan över till motståndarens sida. Man får dock inte slå i gallret på egen sida och sedan över till motståndaren.

* Volley får spelas när som helst under en boll förutom på en serveretur eller serve.


Padelracket
Ett Padelracket är format som ett strandtennisracket men där slutar likheterna. Padelrackets är gjort av kompositmaterial med skum inuti som gör att du får en mycket mjukare och dovare träff om man jämför med tennis och squash där strängarna gör att bollen får en otrolig fart. Det finns massor av olika typer av padelrackets som passar olika spelstilar. Formen brukar definieras i tre olika typer. Runt, dropp och diamantformat. För att få reda på vilket racket som passar dig rekommenderar vi Padelrackets.se som har alla populära modeller som Babolat, Wilson, Just Ten, Adidas, Bullpadel och många fler.

En viktig del när man ska välja ett padelracket är att vikten är rätt för dig. Man brukar klassa in vikten i: 
* Juniorvikt - 240g - 280g

* Damvikt - 340g - 370g

* Herrvikt - 360g - 390g 

Balansen är också en faktor som inte ska underskattas när du väljer ett padelracket. Ju lägre balanspunkt ditt racket har desto lättare känns det och blir mer lättspelat. Högre balanspunkt ger dig mer kraft i slagen men kan vara svårare att kontrollera. 

Utöver ett padelracket som kommer med en vanlig linda rekommenderas att en överlinda också används på skaften för att få en mjukare känsla men också ett bättre grepp. En linda bör bytas efter ca 15-20 timmars spelande för att få den maximala effekten. Ett padelracket har även en säkerhetssnöre som sitter längst ut på skaftet som du lindar runt handleden för att inte skada dig själv eller medspelare om du skulle tappa racket. 

Padelsporten växer
Utövarna av Padel i Sverige bara växer och växer. Många väljer Padel framför tennis, squash och badminton då spelet är förhållandevis lätt och anses som den socialaste av alla racketsporter. Det byggs varje år fler och fler padelhallar, trots detta är utbudet inte mättat. Det är inte särskilt lätt att hitta lediga tider i hallarna om du inte kan spela dagtid eller bokar i väldigt god tid. Sporten spelas bäst utomhus men med tanke på vårt klimat i Sverige krävs hallar för att hålla sporten rullande även när inte vädret tillåter utomhusspel. Problemet med inomhushallar är ofta höjden, då padel är en sport där lobb är vanligt slag och glasväggar som sträcker sig ca 4 meter upp.  

Sammanfattning Padel
En sport som är i Sverige för att stanna. Många som provat sporten intygar att man behöver inte vara något proffs för att kunna spela Padel. Dra ihop arbetskamraterna eller kompisgänget så kommer du garanterat ha roligt. Kostnaden delas på 4 vilket innebär att nästa alla har råd att spela padel någon gång i veckan. Lägg till att det faktiskt är ganska jobbigt så kroppen får sig en bra genomkörare på köpet. Padelhallar finns överallt i hela landet och bor du i en medelstor svensk stad så räkna med att du kan spela padel där. Om inte så ta chansen att öppna egen hall, du kommer inte ha svårt att få besökare. 

_____

Spela på padel? 


Det är inte bara kul och spela padel utan det är också en fartfylld tv-sport. Likheten vid tennis stoppar inte bara vid planen, racketen och bollarna utan det är faktiskt en riktigt underhållande sport att spela på. Likt tennis, finns det många matcher och roliga turneringar att betta på. Förutom den svenska padeltouren så är World Padel Tour en självklar favorit. För att dra en parallell till fotbollens värld, kan man likställa den med Champions League i fotboll där bara de bästa hör hemma. Därför blir det också extra roligt att lägga ett spel medan man tittar. Eftersom det är en så pass ny betting-sport kan det vara svårt att hitta rätt i djungeln av spelbolag. Det är inte bara spelbolagen som kan vara förvirrande utan du kanske vill ha speltips eller guider för hur man går tillväga. Den enda riktiga experten på området är föga förvånande; padelbetting.org. Nästa gång du funderar på att betta på padel, är det bara att ta en sväng inom den siten och låta de guida dig rätt! 


Inga kommentarer: